Als je slachtoffer wordt van een medische misser en je vordert schadevergoeding, dan moet je bewijzen dat de betreffende arts een fout heeft gemaakt. Vaak is dat erg moeilijk, zelfs wanneer de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de medische tuchtcolleges aangeven dat de betreffende arts niet functioneert en dat die arts uiteindelijk ook niet meer als arts mag werken.
Als slachtoffer moet je in zo’n geval namelijk nog bewijzen dat er in jouw geval fouten zijn gemaakt die zich niet hadden voorgedaan als je bijvoorbeeld goed was geïnformeerd door die arts, als die arts steriel had gewerkt, als de arts een juiste behandelmethode had toegepast, als de nazorg goed zou zijn geweest, et cetera.
Zaken neppe plastische chirurg
In januari 2013 heeft de rechtbank Rotterdam
uitspraken gedaan in diverse zaken tegen een gynaecoloog die zich had gepresenteerd als (plastisch) chirurg/als ervaren borst-chirurg. De gynaecoloog had allerlei cosmetische operaties uitgevoerd, waaronder borstoperaties. Die operaties leidden stuk voor stuk tot tal van klachten.
Zo ook bij
mevrouw X. De gynaecoloog had in april 2007 een borstvergrotende operatie aan beide borsten van mevrouw X uitgevoerd. Mevrouw X kreeg klachten aan de rechterborst en de gynaecoloog voerde in april 2008 een hersteloperatie uit. Ook daarna waren de klachten niet weg. Diverse malen heeft mevrouw X de ‘nep’ plastisch chirurg benaderd, maar uiteindelijk heeft ze besloten zich verder te laten behandelen door een ‘echte’ plastisch chirurg. In juli 2008 is mevrouw X wederom geopereerd en is de prothese verwijderd (dat was dus de derde operatie!). In juni 2009 volgde de hersteloperatie aan de rechterborst (vierde operatie!). Ze kreeg toen een nieuwe prothese. De kosten voor mevrouw X. waren € 2.500,00.
Daarmee waren alle problemen nog niet opgelost. Ook de linkerborst moe(s)t nog gecorrigeerd worden (vijfde operatie!) want die zagen er niet meer hetzelfde uit. Daarvoor had mevrouw X. geen geld meer en ze vorderde de kosten van die operatie van de gynaecoloog. Dat is toegewezen door de Rotterdamse rechter in maart 2014.
Wat zijn borsten waard?
Vier ‘extra’ operaties (de borstvergrotende operatie zelf uiteraard niet meegerekend), langdurige pijn, een ontsierend litteken op de plek waar de gynaecoloog de borst twee keer heeft opengemaakt en ongelijke borsten. Op welk bedrag kan het slachtoffer dan rekenen?
Het
levert € 750,00 op. Een lachertje! Mijn collega Ine Dilven constateerde eerder deze maand in
haar blog dat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een voorzichtige eerste stap richting de verhoging van smartengeldbedragen had gezet. De Rotterdamse rechter heeft daar blijkbaar nog niets van meegekregen. Tijd voor wat bijscholing!