Huishoudelijke hulpbehoefte en verlies zelfwerkzaamheid

22 apr 2014 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Al eerder heb ik aandacht besteed aan schadeposten kilometervergoeding en ziekenhuis- en revalidatiedaggeldvergoeding. In deze blog zal ik verder ingaan op de schadeposten huishoudelijke hulpbehoefte en verlies zelfwerkzaamheid. Indien u een ongeval heeft gehad waarbij u letsel heeft opgelopen, is het mogelijk dat er behoefte bestaat aan ondersteuning in het huishouden. Indien u door een ongeval niet meer in staat bent om (geheel of gedeeltelijk) het huishouden te doen, terwijl u dat voor het ongeval wel deed, kunt u hulp inschakelen.

Huishoudelijke werkzaamheden

De kosten van noodzakelijk geworden huishoudelijke hulp worden meestal vergoed door de aansprakelijke verzekeraar indien u een kopie van de door u ontvangen factuur overlegt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om hulp via een thuiszorgorganisatie. Ook de hulp die vrienden, familie en/of gezinsleden verlenen (mantelzorg) komt voor vergoeding in aanmerking. Hiervoor is door de Letselschade Raad een richtlijn in het leven geroepen. Indien vrienden, familie en/of gezinsleden hulp bieden in het huishouden, kunt u aanspraak maken op onderstaande weekvergoedingen. Deze vergoedingen gelden voor de eerste drie maanden na het ongeval.

Schema

Indien u drie maanden na het ongeval nog steeds niet of niet volledig het huishouden kunt doen, dient de verzekeraar deze mantelzorg voor de drie opvolgende maanden te vergoeden tegen een uurtarief van € 9,00. Na het verstrijken van ook deze termijn (derhalve in totaal zes maanden na het ongeval) dient in overleg met de verzekeraar een redelijke vergoeding voor de mantelzorg overeen gekomen te worden.

Verlies zelfwerkzaamheid

Bent u niet meer in staat (of nog slechts beperkt) om bepaalde klussen te verrichten in en rond uw woning en in de tuin, dan spreken we van het verlies van zelfredzaamheid. Ook hiervoor zijn normbedragen vastgesteld door de Letselschade Raad. Deze richtlijnen kunt u hier terugvinden. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de vraag of u een koop- of huurwoning heeft en of er veel of weinig onderhoud is. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten huizen: vrijstaand, twee onder een kap, rijtjeshuis en een flat of appartement. Tenslotte wordt ook nog gekeken naar de mate van beperking. Als u kunt aantonen dat de schade in uw concrete situatie hoger is dan de normbedragen, dan zal de aansprakelijke partij deze hogere schade moeten vergoeden.

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland letselschadeadvocaat

Eén reactie op “Huishoudelijke hulpbehoefte en verlies zelfwerkzaamheid”

  1. Mijn vraag betreft ook letselschade maar dan van een hond, die door twee pitbulls is gemolesteerd. Voor de behandelingen van mijn hond reis ik inmiddels ettelijke kilometers. Welk bedrag kan er voor die kilometers gedeclareerd worden bij de verzekeraar van de wederpartij? Ik heb hiervoor aansluiting gezocht bij de richtlijn van de Letselschaderaad nl 0,29. Nu wil de verzekeraar plotseling nog maar 0,19 vergoeden. Kunt u mij hierin raden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.