Let op: uiterlijk 27 maart 2022 moeten UBO’s zijn ingeschreven in het UBO-register!

16 mrt 2022 Ondernemingsrecht Yannick Willems

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Eerder schreef mijn kantoorgenoot Erik van Loon al een blog over het zogenoemde UBO-register. De deadline voor inschrijving in dit register komt nu snel in zicht: als op 27 maart 2022 de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) van uw onderneming niet in dit register zijn ingeschreven, bent u in overtreding. Het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst kan dan een geldboete van de vierde categorie (maximaal € 21.750,-) opleggen. Ook riskeert u een hechtenis van maximaal 6 maanden. Kortom, alle reden om de inschrijving vóór 27 maart 2022 in orde te maken, mocht u dat nog niet hebben gedaan.

Ik wil meer weten over ondernemingsrecht

Hoe zit het met de privacy?

Een aantal organisaties heeft uit oogpunt van privacy bezwaren tegen het UBO-register. Dit standpunt heeft al tot verschillende rechtszaken geleid. De belangrijkste zaak is op dit moment in behandeling bij het Europees Hof van Justitie.

In deze zaak, waarin een Luxemburgse rechter zogenaamde prejudiciële vragen heeft gesteld aan het Hof, wordt pas medio 2022 een uitspraak verwacht. Dit is dus ná de verplichte invoering op 27 maart. Wel heeft advocaat-generaal Pitruzzella al een conclusie genomen in deze zaak. Hij concludeert dat bepaalde aspecten van de huidige regelgeving rond het UBO-register inderdaad in strijd kunnen zijn met het recht op privacy.

Dit gaat echter slechts over het aspect dat regelt dat lidstaten zelf nog extra gegevens kunnen opnemen in het UBO-register. Als het UBO-register uitsluitend de gegevens bevat die volgens de Europese regelgeving moeten worden geregistreerd, is het register volgens de advocaat-generaal wel toegestaan. Maar let op: deze conclusie is slechts een advies. De uitspraak van het Hof van Justitie zal pas definitief duidelijkheid geven.

Twee laptops en het ondertekenen van een overeenkomst

''Let op: UBO’s niet ingeschreven voor 27 maart 2022? Dan bent u in overtreding!''

MKB-Nederland en VNO-NCW

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben naar aanleiding van deze conclusie opgeroepen om te wachten met de invoering van het UBO-register. Zij hebben al eerder hun zorgen geuit over dit register, met name over de gevolgen die het kan hebben voor familiebedrijven. Volgens hen geeft de conclusie van advocaat-generaal Pitruzzella voldoende aanleiding om te wachten met de definitieve invoering van het register.

Daarnaast zijn in Nederland recent kamervragen gesteld over dit onderwerp. CDA-kamerleden Van Dijk en Palland hebben aan minister Kaag van Financiën gevraagd wat zij vindt van de conclusie van de advocaat-generaal en gevraagd of ze wil wachten met het invoeren van het UBO-register. De minister heeft nog niet gereageerd op deze vragen.

De rechter

Het Gerechtshof Den Haag had zich afgelopen zomer ook al uitgelaten over een eventuele opschorting van het UBO-register. In die zaak kwam het hof tot de conclusie dat opschorting niet nodig was en dat niet hoefde te worden gewacht op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hof in Den Haag is duidelijk geweest en gaat de regels niet opschorten. Wellicht dat de minister nog ingrijpt, maar op haar antwoord wordt vooralsnog gewacht. Tot die tijd blijft het advies: zorg dat u zich tijdig registreert.

We houden de kwestie nauwgezet in de gaten en zullen berichten als er ontwikkelingen zijn!

Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact op met de specialisten van de sectie Ondernemingsrecht.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Yannick Willems

Yannick is gespecialiseerd in het vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij heeft ervaring met het opzetten van samenwerkingen en ondernemingen, maar houdt zich ook bezig met conflicten binnen ondernemingen.

Meer artikelen van Yannick Willems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.