Interview – Achter de toga: wie is Annie?

25 nov 2021 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Anouk Bootsma begon in oktober 2015 als jurist op de sectie Letselschade bij AK Advocaten. In juli 2017 werd zij beëdigd als advocaat. In eerste instantie verwachten niet veel mensen dat Anouk in het dagelijks leven advocaat is, maar als ze aan het werk is, blijkt dat ze op en top advocaat is. En helemaal als ze haar toga aantrekt. Wie schuilt er achter die toga, waarin in de knalroze binnenkant ‘Annie’ staat geborduurd?

Annie?

“Familie en vrienden noemen mij al jaren Annie. Zelfs mijn dochtertje van twee jaar wijst naar mij als iemand vraagt waar Annie is. Daarom heb ik ook Annie in de knalroze binnenkant van mijn toga laten zetten.”

Waarom verwachten mensen in het dagelijks leven niet dat jij advocaat bent?

“Veel mensen denken bij een advocaat nog steeds aan een bepaald stereotype: iemand met een strenge blik, grijze haren en een gouden plakkaat naast de deur waarop alle titels staan vermeld. Aan geldbewuste mensen ook, waarbij het probleem van de cliënt vaak op de tweede plaats lijkt te komen.

Ik voldoe niet aan dat stereotype. Als je mij in het dagelijks leven treft zie je een vrouw die gerust in haar joggingpak naar de supermarkt gaat en op zondag op de voetbalclub tussen de mannen in de kleedkamer staat en een drankje meedrinkt. Vooral niet iemand die zich meer voelt door het feit dat zij advocaat is.

Ik vind het heerlijk om tijdens mijn werk netjes gekleed te zijn en loop het liefst op hoge hakken. Ik vind ook dat je als advocaat wel iets uit moet stralen. Maar zodra ik mijn auto in stap, trek ik lekker mijn pantoffels aan.

Achter de toga Anouk

Wilde je altijd al advocaat worden?

“Al vanaf kleins af aan heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik wil mensen helpen. Dat ik voor de advocatuur heb gekozen, is dus ergens wel logisch.

Mijn hart ligt in de letselschadepraktijk. Het voelt goed om iets te kunnen betekenen voor mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Het leven van een slachtoffer staat vaak van het ene op andere moment volledig op zijn kop. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat hij of zij weer herstelt. Maar het letsel brengt vaak ook financiële consequenties met zich mee. Ziekenhuisrekeningen bijvoorbeeld, kosten voor de aanschaf van hulpmiddelen, minder inkomen doordat ze arbeidsongeschikt zijn, etc. Als advocaat kan ik er niet voor zorgen dat iemand herstelt, maar ik kan wel de financiële zorgen proberen weg te nemen, zodat het slachtoffer zich volledig kan richten op zijn of haar herstel.”

Wat drijft je in je werk, wat maakt jou een goede advocaat?

“Met alleen uitstekende juridische kennis kom je er niet als letselschadeadvocaat. Ik vind dat je een letselschadeslachtoffer alleen goed kunt helpen als het slachtoffer zich bij jou op zijn of haar gemak voelt en jou volledig vertrouwt. Veel letselschadeslachtoffers hebben nog nooit met een advocaat te maken gehad. Het eerste contact vinden ze dus best spannend. Daarom vind ik het prettig om bij mijn cliënten thuis te komen om kennis te maken en te bespreken wat er allemaal speelt. Tijdens zo’n eerste gesprek krijg ik regelmatig te horen dat ze het van tevoren best spannend vonden, maar dat het uiteindelijk wel meevalt. Ik ben dan toch niet zo eng als ze hadden gedacht!

Verder probeer ik me voortdurend te verplaatsen in mijn cliënten en behandel ze hoe ik zelf ook behandeld zou willen worden. Dat betekent dat ik transparant ben, zodat mijn cliënten precies weten wat er in hun zaak gebeurt. Dat ik ze stapje voor stapje meeneem in het letselschadeproces en ervoor probeer te zorgen dat ze de stappen begrijpen. En moeten we naar de rechtbank? Dan vertel ik ze wat ze kunnen verwachten en bereid ik ze goed voor. Daarnaast ben ik goed bereikbaar en reageer ik snel op de e-mails van mijn cliënten. Ik wil echt dat ze op mij kunnen bouwen.”

Je komt uit Dordrecht. Hoe ben je bij AK terechtgekomen?

“Veel mensen denken dat Dordrecht en Etten-Leur ver uit elkaar liggen, omdat je de rivier over moet, maar dat is niet zo. In een klein half uurtje ben ik in Etten-Leur.

Ik heb voor AK gekozen omdat het kantoor een grote, gespecialiseerde sectie heeft op het gebied van letselschade. En omdat we ook andere secties in huis hebben, is het prettig schakelen als er zich in een zaak ook problemen voordoen op een ander terrein. Zo leren we van en met elkaar. En gelukkig vallen de andere advocaten bij AK ook niet onder het stereotype, dus ik zit hier helemaal op mijn plek!”

 

Achter de toga anouk

Lees meer over Anouk

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.