Interview met Anoeska van Ginderen: advocaat familierecht en mediator bij AK

05 okt 2020 Familierecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Op 11 september was het de nationale Dag van de Scheiding, een jaarlijkse dag die door de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) in het leven is geroepen. Ter ere van het 10-jarig jubileum in 2020 liet de vFAS een onderzoek uitvoeren onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan. De uitkomsten waren opvallend: de rechter hoeft nog in slechts 6% van de echtscheidingen een uitspraak te doen. In 2011 was dit percentage nog 31%. Dat betekent dat het scheidende koppels steeds vaker lukt om hun scheiding in overleg vorm te geven, vaak met hulp van een mediator.

Een mooie aanleiding voor een interview met Anoeska van Ginderen, familierechtadvocaat en mediator bij AK én lid van de vFAS. Herkent zij deze trend? En wat komt er eigenlijk allemaal bij het werk van een familierechtadvocaat/mediator kijken?

Scheiden in overleg

“Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt herken ik zeker. Mensen treffen tegenwoordig veel vaker een regeling. Dat is ook ons streven. Want hoewel ik vanuit professioneel oogpunt procederen leuk en uitdagend vind, is het voor mijn klanten erg belastend. Het is kostbaar en duurt lang. Je bent zomaar één of twee jaar verder voor er een uitspraak ligt. Al die tijd staan mijn klanten stil met hun leven. Als een van de ex-partners een eigen onderneming heeft, geldt dat vaak ook voor de onderneming.

Het is dus sneller en goedkoper om er in onderling overleg uit te komen en een goede regeling te treffen. Bovendien kunnen partijen elkaar tijdens een procedure behoorlijk schaden. Vaak worden de verhoudingen daarbij nog verder op het spel gezet. Als er dan ook kinderen zijn kent een procedure vaak alleen maar verliezers, ook al was de uitkomst goed. Het is dus belangrijk dat mensen zelf ook beseffen dat zij beter een regeling kunnen treffen.”

Advocaat familierecht

“Bij AK hebben we een brede familierechtpraktijk. We behandelen vrijwel alle voorkomende vraagstukken, zoals voornaamswijzigingen, stiefouderadoptie, mentorschap, bewindvoering en curatele. Maar echtscheidingen en de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden vormen toch wel de hoofdmoot van mijn praktijk. Daarbij houd ik mij bezig met alle vraagstukken die zich tijdens een echtscheiding voor kunnen doen, zoals de verdeling van de boedel, partner- en kinderalimentatie, het ouderschapsplan en de verdeling van pensioenrechten. Maar ook ná een scheiding doet zich nog van alles voor. Soms moet de alimentatie worden gewijzigd of ontstaan er discussies over het ouderschapsplan of vakanties. Daarbij sta ik onze klanten niet alleen als advocaat bij, maar treed ik ook op als mediator.”

Mix van belangen

“Bij een echtscheiding heb je als advocaat of mediator altijd te maken met een mix van belangen. Tegelijkertijd heb je te maken met veel emoties. Maar wat veel mensen nog wel eens over het hoofd zien is dat iedere echtscheiding ook een zakelijke kant kent. Dat speelt nog het meest bij scheidingen waar ondernemers bij betrokken zijn en de onderneming gewaardeerd moet worden om het vermogen te verdelen.

Het is zaak om dat strategisch zo te doen, dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft, maar tegelijkertijd de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komt. Voor mij zijn dat altijd uitdagende zaken, waarbij het niet alleen aankomt op kennis van het familierecht, maar ook van het fiscaal recht, het ondernemingsrecht en - als de ex-partner in het bedrijf werkzaam is of was - het arbeidsrecht. Ik werk dan niet alleen nauw samen met de accountant van de onderneming, maar ook met mijn collega’s van AK die in die rechtsgebieden gespecialiseerd zijn. AK heeft natuurlijk veel specialisten onder één dak en onze lijntjes zijn kort. Samen met de accountant zorgen we ervoor dat het zakelijke aspect voor iedereen goed geregeld wordt. Als dat bovendien met mediation laagdrempelig, praktisch en evenwichtig kan, scheelt dat iedereen veel tijd, geld en energie. Mijn klanten kunnen dan weer snel verder met hun leven. En de ondernemer kan weer door met ondernemen, zonder dat die waardering als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.”

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.