Interview met Boudewijn Baan, advocaat bij AK

15 dec 2021 Omgevingsrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Op 25 november 2021 was hij op de dag af 40 jaar advocaat. Zelf had hij de datum niet helemaal scherp, maar de deken van de Orde van Advocaten wel. Hij kwam Boudewijn persoonlijk feliciteren met deze mijlpaal. Een interview over 40 jaar advocatuur, passie voor het vak en andere belangrijke zaken.

Op het moment van het interview is Boudewijn net door zijn rug gegaan: “Ik heb me vertild aan een dossier. In de advocatuur gaat tegenwoordig veel digitaal. Maar binnen het bestuursrechtelijk deel van de vastgoedpraktijk werken we nog veel met dikke rapporten, die lezen slecht van een scherm. Gisteren wilde ik zo’n dossier pakken en ging het mis. Maar ik ben eraan gewend. Vroeger toen ik nog marathons liep, gebeurde het wel vier keer per jaar. Tegenwoordig nog zo’n twee keer.”

40 jaar

Boudewijn werd op 25 november 1981 als advocaat beëdigd in Den Bosch. Destijds werkte hij nog niet bij AK, maar bij een klein advocatenkantoor in Den Bosch, waar hij nog tijdens zijn studie werd aangenomen. “Ik moest dus snel afstuderen, want ik moest aan de bak. Achteraf gezien was dat misschien een beetje te snel. Backpacken was in die tijd nog niet hip, maar er waren wel mensen die bijvoorbeeld druiven gingen plukken in Frankrijk. Misschien had ik dat ook moeten doen. Ik heb mijn dochters in ieder geval geadviseerd om na hun studie even een break te nemen. Aan de andere kant was het destijds ook een moeilijke tijd. Er was een economische crisis, mijn generatie werd zelfs ‘de verloren generatie’ genoemd. Ik was dus ook gewoon blij dat ik überhaupt een baan had.”

Een kleine vier jaar later, in 1985, maakte Boudewijn de overstap naar AK. Als snel rolde hij de bestuursrechtelijke praktijk in. “Ze lachen er hier op kantoor nog wel eens om. Ik was privaatrechtelijk afgestudeerd en had niet echt affiniteit met het bestuursrecht. Maar op enig moment dreigde de gemeente een onderneming te sluiten wegens het overtreden van de milieuregels. Toen werd ik in het diepe gegooid. Met ondersteuning van een ervaren advocaat heb ik die zaak toen tot een goed einde weten te brengen. In de jaren die volgden ben ik mij steeds verder gaan verdiepen in het bestuursrecht, ruimtelijke ordening en milieu. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Het is een ontzettend mooi specialisme. Het ruimtelijk bestuursrecht is erg dynamisch, zeker in de praktijk. Ik maak zo veel interessante zaken mee. Het is een combinatie van strategisch denken en het oplossen van een juridische puzzel, maar het blijft ook mensenwerk. De persoonlijke interactie met mijn klanten, of dat nu projectontwikkelaars, woningstichtingen, bouwbedrijven of particulieren zijn, geeft mij ook nog steeds veel voldoening.”

Advocatuur

Op de vraag of Boudewijn de advocatuur in de afgelopen 40 jaar heeft zien veranderen, antwoordt hij: “Ja er is heel veel veranderd. Sowieso al qua taalgebruik, dat is veel minder ambtelijk en veel beter te volgen dan 40 jaar geleden. Daarnaast duurt het tegenwoordig veel langer om te procederen.Terwijl er aan de andere kant een enorme versnelling is gekomen in ons vak, mede als gevolg van alle digitale mogelijkheden. In mijn begintijd werkten we nog met de telex, voor spoed hadden we de fax. Tegenwoordig gaat vrijwel alles digitaal. Al werkt de rechtspraak nog wel met een fax, maar ook die gaat er begin volgend jaar uit. Ik zie ook wel dat jonge advocaten door die versnelling veel druk ervaren. Klanten verwachten dat je altijd bereikbaar bent. En jonge advocaten moeten tegenwoordig steeds meer zelf doen, ze hebben zware targets en minder ondersteuning. Ik vraag mij wel eens af of zij het allemaal 40 jaar gaan volhouden.”

“AK is gelukkig een kantoor dat daar oog voor heeft,” vervolgt Boudewijn. “We besteden veel aandacht aan timemanagement en de work life balance. We hebben goede faciliteiten en er is ruimte voor innovatie, maar ook voor gezelligheid. Er kan hier ontzettend veel en we investeren veel in onze mensen. Misschien is de sfeer op kantoor ook wel een van de belangrijkere redenen dat ik het al zo lang volhoud.”

Toekomst

Het is natuurlijk een enorme mijlpaal, 40 jaar advocatuur. Heeft Boudewijn deze mijlpaal ook aangegrepen om na te denken over zijn nabije toekomst; ligt er nu misschien wel een langere reis in het verschiet? Boudewijn: “Nee hoor, ik vind mijn vak nog veel te leuk, als het aan mij ligt komt er voorlopig nog geen eind aan. Ik heb ook geen plan B. Al werk ik wel iets minder tegenwoordig. Dan help ik mijn zwager en zijn zoon op hun boerderij. Tractor rijden, ploegen, of op een quad. Net wat er te doen is. Erg leuk!

Bovendien komt er binnenkort met de Omgevingswet een flink pakket nieuwe wetgeving aan,” vervolgt Boudewijn. “Voor sommige oudere advocaten is dat wellicht aanleiding om het bijltje erbij neer te gooien. Maar voor mij niet. We werken er hier intern hard aan om ons de nieuwe systematiek eigen te maken. En daar doe ik nog graag aan mee, ik vind het een leuke nieuwe uitdaging!”

Neem contact op

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.