Interview met Boudewijn Baan, Partner bij AK

15 dec 2016 Nieuwsbrief Boudewijn Baan

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Op 25 november jl. was Boudewijn Baan op de kop af 35 jaar advocaat. Tijd om te stoppen is het nog lang niet. “Ik heb nog zoveel energie, zonde om daar niets mee te doen.” Wat maakt bestuursrecht voor hem zo boeiend en waarom staat Japan op zijn bucketlist?

Regelmatig op pad

“Het bestuursrecht barst van de regels, wat in veel ogen saai en stoffig is. In theorie klopt dat ook wel. De wet bevat veel open normen, die door rechters worden ingevuld. Dit moet je als advocaat continu bijhouden zodat je inhoudelijk scherp blijft. Daar staat tegenover dat je in de praktijk heel vaak ter plekke gaat kijken: als een fabriek wil uitbreiden, een projectontwikkelaar in het centrum wil gaan bouwen of als de overheid wil onteigenen. Je moet het terrein dan kennen en weten wat er gaat gebeuren. Daar komt bij dat binnen het bestuursrecht de nadruk niet ligt op schikken maar op het in juridisch opzicht zo sterk mogelijk maken van de zaak. Dat vergt de nodige creativiteit. Dit alles samen maakt dat ik het al 35 jaar ontzettend naar mijn zin heb”, aldus Boudewijn.

Bestuursrecht is topsport

Boudewijn is de jongste in een gezin met zes jongens en ook de grootste streber. “Aanvankelijk wilde ik dierengeneeskunde gaan studeren, vanwege mijn interesse in dieren en in de natuur. Omdat mijn vakkenpakket niet aansloot, werd het rechten. Als advocaat startte ik op de algemene praktijk. Pas bij AK ben ik me toe gaan spitsen op milieu en ruimtelijke ordening. Deze richting is overigens toeval en staat los van mijn persoonlijke interesse. In mijn beginjaren wist ik van veel weinig. Nu weet ik van weinig heel erg veel. Ik durf ook wel te zeggen dat ik een deskundige ben op mijn vakgebied. Dat moet ook wel in de huidige maatschappij, die steeds verder juridiseert. Het maakt van het vak een topsport. Kennis is macht en die moet je op peil houden.”

Kunnen de lijntjes nog korter?

“Ik begon als advocaat met een vaste telefoonlijn en de telex. Met de komst van de mail is alles veel efficiënter en sneller geworden. Zeker in het contact met de overheid is dit een groot voordeel. Het maakt het mogelijk om in een ochtend al sturend oplossingsgericht bezig te zijn, terwijl daar eerst veel meer tijd overheen ging.” Dat het contact nog sneller kan blijkt wel uit het feit dat sommige van Boudewijn’s cliënten hem tegenwoordig via de WhatsApp benaderen. “Ook dit heeft zijn voordelen, maar je moet er wel bestendig tegen zijn. Een binnenkomende mail mag je later op de dag nog beantwoorden. Op een app verwacht een cliënt in mijn ogen sneller bericht. Mij lukt het, maar ik ken vakgenoten die er moeite mee hebben.”

Bucketlist

Als partner is hij – naast advocaat – ook ondernemer. “Samen met de andere partners bij AK heb ik een verantwoordelijkheid over 45 personen. Dat vergt niet alleen energie, het geeft ook energie. De ambiance is goed en de ambities zijn hoog. Ik kan me geen dag herinneren dat ik niet met een glimlach op kantoor verscheen. Om alle extra energie kwijt te kunnen en mijn hoofd leeg te maken, loop ik veel hard in de natuur. Per jaar doe ik mee aan een aantal halve marathons en ik ben bezig met het lopen van ‘the big six’ hele marathons. New York, Berlijn, Chicago en Boston heb ik al gedaan. Komend jaar volgt Londen en dan rest Tokio nog. Mijn vrouw vergezelt mij, plakken we er daarna een korte vakantie aan vast. Je moet het nuttige immers met het aangename combineren”, sluit Boudewijn af met een glimlach.

Over de blogger
Boudewijn Baan

Boudewijn heeft zich gespecialiseerd in het ruimtelijk ordeningsrecht, onteigeningsrecht en milieurecht.

Meer artikelen van Boudewijn Baan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.