Interview met cliënt: John van Oosterwijck

18 dec 2019 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Je zal het maar meemaken. Een zaak verliezen bij de rechtbank. Die zaak vervolgens ook verliezen bij het Gerechtshof. In cassatie gaan om een Advocaat-Generaal tegen te komen die aan de Hoge Raad adviseert om die uitspraken in stand te laten. En dan de Hoge Raad die je na 13 jaar procederen toch in het gelijk stelt! Het zal moeilijk zijn om in Nederland een advocaat te vinden die dit is overkomen. AK lukte het al twee keer. Eén van de zaken draaide om een gecompliceerde kwestie voor ondernemer John van Oosterwijck. Tijd voor een interview.

Dwangsom besluit

John van Oosterwijck B.V. is een productie- en handelsbedrijf in vaste tuinplanten. We bestaan al ruim 33 jaar en leveren voornamelijk aan tuincentra, groothandelsbedrijven en exporteurs. In 2005 viel er een, in mijn ogen onterecht, dwangsombesluit van de gemeente Gilze en Rijen op de mat. De hele geplande ontwikkeling van mijn bedrijf, ik was al volop aan het bouwen, kwam daardoor stil te liggen. Via via kwam ik bij AK terecht. Samen met Hans hebben we eerst een jaar geprocedeerd om het dwangsombesluit van tafel te krijgen. Vervolgens hebben we nog maar liefst 13 jaar moeten procederen om de gemeente aansprakelijk te stellen en de schade vergoed te krijgen.”

Voet bij stuk

“In die 14 jaar hebben Hans en ik elkaar goed leren kennen. Het was een traject met een lach en een traan. Ik heb de samenwerking met Hans als heel prettig ervaren. Hij is een mensenmens en heeft mij er op momenten echt wel doorheen getrokken. Dat was wel nodig ook. We verloren bij de rechtbank en we verloren bij het hof. Ik was het zat en wilde het bijltje erbij neergooien. Maar Hans bleef voet bij stuk houden: hij was overtuigd van ons gelijk. Dat is zelfs zo ver gegaan, dat hij kosten heeft voorgeschoten voor een cassatieadvies: hij zei dat als de cassatieadvocaat hem geen gelijk zou geven, hij die kosten wel voor eigen rekening zou nemen. Dat vind ik nou echt ondernemingsgeest. Maar die cassatieadvocaat zag ook wel kansen en uiteindelijk heeft de Hoge Raad ons gelijk gegeven. Die uitspraak wordt nu standaard behandeld in cursussen voor ondernemingsrechtadvocaten, zo begrijp ik.”

Wat 14 jaar procederen met je doet

“Er komen zoveel emoties en frustraties bij kijken als je weet dat je in je recht staat, maar er maar geen einde lijkt te komen aan de procedure. Soms stuurde ik Hans een mailtje dat ik even een half jaar geen details wilde weten, behalve als er iets bijzonder positiefs gebeurde. Nou, dan bleef hij volop aan de slag, trok even aan de bel als hij een handtekening of toestemming nodig had, maar verder hoorde ik dan een aantal maanden helemaal niets. Daarmee hield hij mij echt uit de wind. En daarna kon ik er dan weer even tegen. Daarbij heb ik gemerkt dat als Hans zich ergens in vastbijt, hij niet loslaat. Hij is echt heel betrokken. Nadat de Hoge Raad ons uiteindelijk toch in het gelijk had gesteld kwam er een opening om met de gemeente om tafel te gaan en zijn we er toch nog uitgekomen. Ik ben blij dat AK al die jaren zo standvastig is geweest en ik ben ook echt heel blij dat het nu na al die jaren op een voor mij prima manier afgewikkeld is!”

Header foto: John van Oosterwijck BV

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.