Interview met Idya Karimi

26 aug 2018 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Interview met Idya Karimi, juridisch medewerker bij AK, over de scriptie waarvoor ze maar liefst drie prijzen won.

Sinds januari 2018 werkt Idya Karimi binnen de sectie letselschade van AK. Kort daarvoor studeerde zij aan de Universiteit Utrecht af in het ondernemingsrecht en het privaatrecht. Voor haar scriptie “Het verlies van arbeidsvermogen van jonge kinderen in het personenschaderecht” ontving Idya drie prijzen: de Molengraaff scriptieprijs, de JBL&G scriptieprijs en de Scriptieprijs Stichting Beer impuls. De scriptie is ook nog genomineerd voor de prijs voor de Beste Masterscriptie van de Universiteit Utrecht. Begin september wordt de winnaar bekend gemaakt. Tijd voor een interview.

Aan het denken gezet

Op de vraag hoe zij aan het onderwerp voor haar scriptie is gekomen, geeft Idya aan dat zij aan het denken werd gezet door een vraag van een hoogleraar: “Die vraag bleef in mijn hoofd spelen, dus ben ik mij er in gaan verdiepen. Hoe meer ik erover las, hoe meer ik werd gegrepen door het onderwerp. Vandaar dat ik mijn scriptie erover heb geschreven”. Idya’s scriptie gaat over de schadevergoeding die jonge kinderen na een ernstig ongeval krijgen voor het verlies van arbeidsvermogen in de toekomst. Idya: “Dit wordt berekend door het verdienvermogen na het ongeval te vergelijken met het hypothetische verdienvermogen dat het kind zou hebben gehad als het ongeval niet had plaatsgevonden. Uit de rechtspraak blijkt dat deze berekening discriminatoir kan uitpakken. Bijvoorbeeld als er bij meisjes van wordt uitgegaan dat zij een (groot) aantal jaar zouden zijn gestopt met werken als er kinderen waren gekomen. In mijn scriptie stel ik alternatieven voor die niet discriminatoir zijn. Daarvoor heb ik ook gekeken naar welke rekenmethoden er in het buitenland worden toegepast”.

Scriptieprijzen

De scriptie van Idya wordt geroemd om de begrijpelijke schrijfstijl: ook niet-juristen kunnen het volgen. Daarnaast heeft de scriptie diepgang, maar geeft het ook goede handvatten voor de praktijk. Dat maakt de scriptie maatschappelijk heel relevant. Inmiddels heeft Idya haar scriptie bewerkt tot een artikel, dat in juli is gepubliceerd in Het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade.

Praktijk

Via haar scriptiebegeleider kwam Idya in contact met AK. “Er was in het eerste gesprek direct een klik, dus ik vond het fijn dat ik bij AK aan de slag kon. Ik kende het kantoor al en het zijn echt experts op het gebied van letselschade”. Bij AK kan Idya direct in de praktijk aan de slag met het onderwerp van haar scriptie, in een zaak die op dit moment nog speelt. “In die zaak probeer ik de theorie uit mijn scriptie te vertalen naar een praktisch rekenmodel voor de letselschadepraktijk. Daarvoor heb ik een formule bedacht, waarvan ik hoop dat die wordt overgenomen”.

Ambities

Idya werkt nu ruim een half jaar bij AK en wil absoluut verder in de advocatuur. Idya: “Het bevalt echt heel goed, het letselschaderecht is zó veelzijdig. Ik heb ontzettend veel zin om ook een echte expert te worden. En ik hoop natuurlijk de positie van letselschadeslachtoffers te kunnen verbeteren. Want daar doen we het uiteindelijk voor. Het is leuk dat ik een paar scriptieprijzen heb gewonnen, maar uiteindelijk zal ik er veel meer voldoening uit halen als ik weet dat mijn cliënten een eerlijke vergoeding hebben gekregen”.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.