Interview met Jeroen van Kollenburg, partner arbeidsrecht

28 sep 2016 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
“Ik wil begrijpen wat het met mensen doet” Jeroen wil werken met mensen. Hij gaat het liefst bij zijn cliënten langs en staat naast werkgevers regelmatig ook werknemers bij. Dit laatste doet hij bewust. “Het is goed om zaken van beide kanten te bekijken”.

Hablo español (ik spreek Spaans)

Dat Jeroen graag onder de mensen is blijkt wel uit het feit dat hij tijdens zijn studie rechten in Barcelona heeft gestudeerd. In deze wereldstad kon hij kiezen uit twee universiteiten, een in het centrum en een buiten de stad. “De stad is fantastisch, maar ik wilde vooral graag mensen met een andere nationaliteit leren kennen”, vertelt hij hierover. “Ik koos daarom voor de universiteit net buiten de stad. Die had een campus waar 2500 studenten woonden, waarvan de meeste Catalanen. Dit dwong mij in korte tijd te integreren en de Spaanse taal – en een begin van het Catalaans - te leren. Een geweldige ervaring en nog steeds spreek ik Spaans.”

Eerst nog even solliciteren…

Na zijn studie wilde Jeroen eerst gaan reizen. Wel verstuurde hij nog drie sollicitatiebrieven, om alvast wat sollicitatie-ervaring op te doen. “Juist dan zal je zien dat je bij alle drie op gesprek mag komen, waaronder AK. Ik kwam binnen met een sporttas omdat ik onderweg was naar een volleybaltoernooi. Het zette de toon, want een van de eerste vragen was wie de topscoorder van de Nederlandse eredivisie was (Luc Nilis). Het verbaasde me omdat ik een heel formeel gesprek had verwacht en dat werd het totaal niet. Dit is ook de doorslag geweest om de baan te accepteren. Ik had direct een goed gevoel bij dit kantoor.”

Met en over mensen

“Ik ben begonnen in de algemene praktijk, met de nadruk op handels- en ondernemingsrecht”, gaat Jeroen verder. “De eerste tien jaar waren leerzaam en vlogen voorbij. Ik heb veel geprocedeerd en bijna alle rechtbanken in Nederland van binnen gezien. Ik kwam op het punt, wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Ik had twee keuzes: of hetzelfde doen in een andere omgeving of het over een andere boeg gooien binnen AK. Ik koos voor het laatste. De arbeidsrechtsectie had een nieuwe leider nodig en die persoon werd ik. De impact die arbeid heeft op mensen – hun gezondheid, gezin, vrienden en ook dagbesteding - spreekt mij aan. De beslissingen die werkgevers soms (on)gedwongen moeten maken, zijn hierop van invloed. Dat wil ik als advocaat op een goede manier begeleiden.”

Sparren over opbouw personeelsdossier

Arbeidsrechtadvocaten werden vroeger veelal gezien als dokter, iemand die sec problemen oplost. In zekere zin is dat nog steeds zo, maar advocaten denken nu vooral ook mee. Meedenken zit ‘m volgens Jeroen op dit moment zeker ook in de opbouw van een personeelsdossier. “Als dit niet gedegen gebeurt, maakt de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) het lastig om een werknemer te ontslaan. We zitten dan ook al in een vroeg stadium met werkgevers rond de tafel, om te sparren hoe een en ander op te zetten. Dit is zowel voor HR als het bestuur heel prettig en heeft twee voordelen. Als je een goed systeem hebt, dan zijn je kosten lager. Daarbij win je met een goed opgebouwd dossier meer zaken. En een zaak netjes oplossen, voelt voor mij ook aan als winst.”

Sport en werk

Nog altijd is Jeroen een fanatieke volleyballer en ook naast het veld is hij actief. Hij is voorzitter van de beachvolleybalvereniging in Breda en traint het hockeyteam van zijn dochter. “Het sportieve trekt me aan, dat zie je ook terugkomen in mijn vak: samenwerken om resultaat te bereiken.” En alsof het niet druk genoeg is, is hij ook voorzitter van de Stichting Vrienden Van Verstandelijk Gehandicapten in Etten-Leur. “Eens per jaar proberen we iets te organiseren in het plaatselijke theater de Nieuwe Nobelaer. Het is mooi om lokaal iets te kunnen doen en die mensen te zien genieten.”

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.