Interview met Jeroen van Kollenburg, advocaat arbeidsrecht én strafrecht bij AK

11 dec 2020 Arbeidsrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Velen van u kennen Jeroen van Kollenburg als arbeidsrechtadvocaat. Samen met Frans van Meer en - sinds kort - Esther Evenblij beantwoordt hij al uw vragen over het arbeidsrecht. Wat minder bekend is, is dat Jeroen zich ook al heel lang bezig houdt met het strafrecht. Binnen dit specialisme staat hij voornamelijk verdachten van verkeersdelicten bij. Het werd dus wel eens tijd voor een interview met Jeroen. Hoe komt dat zo? En wat vindt hij zo interessant aan dit specialisme?

Algemene praktijk

“Toen ik eind jaren negentig als advocaat bij AK begon, was het nog gebruikelijk dat advocaten binnen verschillende rechtsgebieden werden opgeleid. In tegenstelling tot nu hadden de meeste advocaten toen nog een algemene praktijk. Rolf Klinkhamer deed destijds veel strafzaken en via hem ben ik ook het strafrecht ingerold.

In de loop van de jaren zijn we ons allemaal gaan specialiseren en is mijn hoofdspecialisatie arbeidsrecht geworden. De subspecialisatie (verkeers)strafrecht wilde ik echter behouden. Een van de redenen daarvoor is dat het een landelijke praktijk is, waarbij je regelmatig zittingen hebt. Zo was ik pas geleden nog in Zutphen, en heb ik inmiddels alle rechtbanken wel gezien, van Groningen tot Middelburg en van Alkmaar tot aan Maastricht.”

Pleiten

“Daarnaast zie ik het ook een beetje als professionele hobby. Het werk op en rond zittingen, en dan met name het pleiten, vind ik een van de mooiste dingen aan mijn vak. Binnen het arbeidsrecht hoeven wij als advocaten tegenwoordig nauwelijks meer te pleiten. Vrijwel iedere zaak wordt geschikt, waardoor we nog maar sporadisch een rechtbank van binnen zien, laat staan dat we aan pleiten toekomen.

En het verkeersstrafrecht is een heel apart specialisme binnen het strafrecht. Anders dan bij de meeste andere delicten zijn verdachten in een verkeerszaak gebruikelijk mensen zoals jij en ik. Iedereen kan te maken krijgen met het verkeersstrafrecht. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Als je even niet oplet of afgeleid bent kan je al een ongeval veroorzaken. En als de andere partij dan letsel oploopt, is de kans erg groot dat je voor de strafrechter moet verschijnen.”

Dankbaar

“Het verkeersstrafrecht is bovendien een dankbare praktijk waarin je als advocaat veel moet omgaan met emoties. De gevolgen van een aanrijding kunnen groot zijn, ook als een bestuurder slechts een beperkt verwijt kan worden gemaakt. De oudste cliënt die ik heb bijgestaan was een man van 90 jaar, die 52 schadevrije jaren achter de rug had. Door één moment van onoplettendheid veroorzaakte hij een aanrijding met dodelijke afloop en moest hij voor de rechtbank verschijnen. Zo’n zaak heeft een enorme impact. Dan is het voor de verdachte prettig wanneer hij op een zitting bij de strafrechter door iemand met veel ervaring wordt bijgestaan.”

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.