Interview met Erik van Loon over faillissementsrecht en zijn eerste ‘eigen’ faillissement

08 jul 2020 Ondernemingsrecht Erik van Loon

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Erik van Loon is sinds 2012 werkzaam bij de sectie ondernemingsrecht van AK. Sinds een aantal jaar richt hij zich voornamelijk op het faillissementsrecht. Nadat hij de Opleiding voor Curatoren en de Grotius opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht had afgerond, is hij sinds juni 2020 opgenomen op de curatorenlijst van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Dat betekent dat hij door de rechtbank benoemd kan worden als curator in faillissement.

Faillissementsrecht

“Voordat ik op de curatorenlijst werd opgenomen had ik al de nodige ervaring met het afwikkelen van faillissementen. Hans was de curator van ons kantoor en ik trad regelmatig op als zijn rechterhand. Sinds juni 2020 heb ik de plaats van Hans op de curatorenlijst ingenomen. Sindsdien mag ik onder eigen naam zelfstandig faillissementen afwikkelen.

Voor een ondernemer is een faillissement natuurlijk verschrikkelijk en vaak emotioneel. Ik begrijp dat wel. Als je jarenlang je ziel en zaligheid in je bedrijf hebt gelegd en het uiteindelijk strandt, gaat dat gepaard met veel emoties. Veel ondernemers zien de curator dan ook vaak als een soort boeman. Ook dat begrijp ik, maar beroepsmatig vind ik het werk als curator om meerdere redenen erg interessant.

Enerzijds omdat je in een faillissement in verschillende rechtsgebieden werkzaam bent. Je krijgt als curator te maken contracten en zekerheden, maar bijvoorbeeld ook met het intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast zijn ook de ondernemingen waar je mee te maken krijgt heel divers. Zo kun je benoemd worden in het faillissement van een metaalgieterij, maar ook van een kinderopvangorganisatie of een restaurant. Tot slot is het een heel dynamisch vak. Zodra je wordt benoemd moet je van het ene op het andere moment kunnen schakelen. Dan wil iedereen iets van je, van leveranciers en partners tot werknemers. De uitdaging zit er dan in het overzicht te behouden en snel de juiste keuzes te maken.”

Niet alleen maar curator

“Uiteraard blijf ik naast de faillissementen ook nog volop als advocaat in mijn eigen faillissements- en ondernemingsrechtspraktijk aan het werk. Het curatorschap heeft daarbij toegevoegde waarde. Omdat ik weet waar een curator op let en hoe een curator denkt, kan ik cliënten die moeten herstructureren of op het punt staan failliet te gaan goed adviseren. Bijvoorbeeld over typische valkuilen als bestuurdersaansprakelijkheid en paulianeus handelen. Of over een mogelijke doorstart.”

Eerste faillissement & corona

“Inmiddels ben ik ook voor de eerste keer benoemd. Het gaat om het faillissement van een uitzendbureau in Etten-Leur, dat zich richtte op Oost-Europese werknemers in de bouw. De bestuurder van de vennootschap heeft aangegeven dat de coronacrisis een doorslaggevende factor voor het faillissement is geweest. Wat dat betreft maak ik mij op voor een druk najaar, nu alle nieuwsberichten een golf aan faillissementen voorspellen.”

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.