Interview met Frans Hennekam over project Gasthuyspoort in Breda

15 dec 2016 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Wie uit (de omgeving van) Breda komt, kent Gasthuyspoort: een renovatie- en nieuwbouwproject, midden in het centrum. “Haast iedereen was enthousiast over onze bouwplannen, al waren er ook uitdagingen.” Frans Hennekam, algemeen directeur Maas-Jacobs, vertelt hierover en hoe AK heeft geholpen bij het overwinnen daarvan. Interview met Frans Hennekam over project Gasthuyspoort in Breda

Risicovol randje

Het voormalige kantoor van de Sociale Dienst in het centrum van Breda stond al even leeg en was niet voor gebruik beschikbaar. Maas-Jacobs, een bouwbedrijf met focus op het ontwikkelen van binnenstedelijke gebieden, kreeg de opdracht het kantoor te transformeren tot appartementen en commerciële ruimten. De eerste fase is inmiddels afgerond. “Wat zeker heeft bijgedragen aan de gunning is de geweldig mooie uitstraling die Gasthuyspoort op basis van onze plannen zou krijgen”, vertelt Hennekam. “Daarbij waren wij – zo heb ik gehoord - de enige die een deel van het kantoor zou herbestemmen. Dat is niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid beter. Het betekent ook minder sloop, dus minder overlast. Omdat het midden in de crisis was, had het project een risicovol randje. Tegelijk waren we er erg trots op dat we het mochten gaan uitvoeren.” Interview met Frans Hennekam over project Gasthuyspoort in Breda

Hoe houd je iedereen tevreden?

“Zoveel mensen, zoveel meningen”, gaat hij verder. “Natuurlijk, als Gasthuyspoort straks klaar is, zijn alle omwonenden tevreden en kunnen winkeliers ervan profiteren. Maar de drie jaren die nodig zijn om te slopen en te bouwen zorgen voor overlast. Bouwen zonder overlast is een illusie, je kunt het echter wel zo veel als mogelijk beperken. Samen met de leverancier hebben we daarom een logistiek plan opgesteld. Voorkomen moest worden dat iedere minuut een vrachtwagen voor zou rijden. Buiten Breda werden daarom alle materialen en toebehoren verzameld, om op vaste tijdstippen naar het terrein te worden gebracht. Het herbestemmen zorgt ook voor minder overlast. Daar hebben we het onszelf overigens niet makkelijk mee gemaakt. Niets is zo prettig als bouwen op een goede ondergrond; dan kan alles recht naar boven. Dat was hier wel even anders, wat ertoe heeft geleid dat ieder appartement uniek is.”

Overwinnen van botsende principes

“Bij een omvangrijk project als Gasthuyspoort, dat ook nog eens midden in het centrum ligt, heb je te maken met verschillende belangen. Er speelde een kwestie die uitmondde in juridisch getouwtrek. Het maakte ook dat we niet konden starten met de bouw, terwijl alles verkocht was. Dan word je op den duur wel stugger. AK hebben ons hier goed in begeleid en geadviseerd. Ze waren reëel, hielden ons een spiegel voor en dachten heel concreet mee in de oplossingen die mogelijk waren. Zo zijn we er uiteindelijk uit gekomen. Voorheen deden we dit soort gesprekken en onderhandelingen altijd zelf. De maatschappij verhardt echter en mensen worden steeds kritischer. Dit is niet zozeer verkeerd, maar het hebben van een goede huisadvocaat is dan wel van toegevoegde waarde”, aldus Hennekam.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.