Interview met scheidingsmediators Anouk & Anoeska over het mediationpakket

03 mrt 2022 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Bij een scheiding komt ontzettend veel kijken: los van de emoties moet je veel knopen doorhakken en allerlei zaken regelen. Bovendien is er vaak onzekerheid over hoe de (nabije) toekomst eruit zal zien, ook op financieel vlak. En dan is de echtscheidingsprocedure vaak ook nog een prijzig traject. Reden waarom AK een all-in mediationpakket heeft geïntroduceerd: een mediationtraject van vier gesprekken, waarin de volledige echtscheiding wordt vormgegeven én afgehandeld, voor een vaste prijs per persoon. Scheidingsmediators Anouk Hansma en Anoeska van Ginderen vertellen waarom zij dit pakket hebben geïntroduceerd en wat het inhoudt.

Waarom introduceren jullie dit mediationpakket?

Anouk: “In onze praktijk zien we dat een scheiding voor veel onzekerheid zorgt. Op allerlei vlakken. Want wat gaat er gebeuren met de kinderen, met het huis en met de financiën? En dan moeten mensen ook nog kosten maken om te kunnen scheiden. Kosten die als het tegenzit ook nog eens flink kunnen oplopen. We merken dat mensen het fijn vinden dat zij met ons mediationpakket op dat vlak in ieder geval weten waar ze aan toe zijn. Met ons traject kunnen zij de kosten beperken, terwijl ze er tegelijkertijd zeker van kunnen zijn dat hun scheiding deskundig wordt afgehandeld.” 

“Er zijn natuurlijk wel meer mediators die een vaste prijs aanbieden voor een mediationtraject,” vervolgt Anoeska. “Maar de ene mediator is de andere niet. Mediator is geen beschermde titel. We hebben in Nederland dus allerlei soorten mediators, met diverse achtergronden en verschillende kwaliteiten. Van psychologen en hypotheekadviseurs tot familierechtadvocaten. Onze toegevoegde waarde als gespecialiseerde familierechtadvocaat en mediator zit hem erin dat wij onze klanten alle juridische achtergrondinformatie kunnen verstrekken. Wat moet er geregeld worden, wat zijn ieders rechten en verplichtingen en hoe denken rechters en de fiscus op dit moment over bepaalde onderwerpen? Uiteraard helpen wij ook bij het maken van de afspraken en, als dat nodig is, bij het herstel van een goede communicatie. Maar in onze optiek kun je alleen duurzame afspraken maken als je eerst volledig bent voorgelicht. Het komt niet zelden voor dat partijen afspraken maken die juridisch gezien niet houdbaar zijn, waardoor er achteraf alsnog wrijving ontstaat. Terwijl dat juíst is wat je met mediation wilt voorkomen.”

Ik wil alles weten over het all-in mediationpakket!

Wat houdt jullie mediationpakket in?

Anoeska: “Het pakket bestaat uit maximaal vier gesprekken van twee uur. In deze gesprekken worden alle juridische zaken die bij een echtscheiding komen kijken besproken: de kinderen, de verdeling van het vermogen, eventuele kinder- en partneralimentatie en het pensioen. Wij maken alimentatieberekeningen en gespreksverslagen van de besprekingen. Daarnaast stellen wij alle documenten op die de rechtbank nodig heeft om de echtscheiding af te wikkelen. Ook alle bijkomende kosten, zoals de BTW, kosten voor het opvragen van uittreksels en de griffierechten zijn in het pakket inbegrepen.”

“Gedurende dit traject staan wij beide partners bij”, vult Anouk aan. “Als mediator zijn we onpartijdig en objectief. Dat betekent dat we niet slechts één partij adviseren en ook geen knopen voor de klanten doorhakken. We begeleiden het proces en verstrekken beide partijen alle informatie, zodat zij samen weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Zo nemen we bijvoorbeeld ook alle wettelijke normen en maatstaven met ze door. Bij mediation staat het partijen vrij om daarvan af te wijken en maatwerkafspraken te maken, maar dat moeten zij wel op basis van de volledige informatie kunnen doen.”

Anoeska: “Tussen twee opeenvolgende gesprekken zitten meestal minimaal twee weken. Die periode kunnen onze klanten gebruiken om de informatie te laten bezinken, zaken uit te zoeken en beslissingen te overdenken. Soms is het nodig om een extra gesprek te voeren, bijvoorbeeld omdat er nog veel emoties spelen. Dat bespreken we dan uiteraard altijd eerst. Maar in veruit de meeste gevallen zijn vier gesprekken genoeg en kunnen de stukken na een maand of drie à vier worden ondertekend. Na nog twee maanden is de scheiding dan ook meestal wel door de rechtbank afgehandeld. Als je dat afzet tegen het voeren van een inhoudelijke procedure, die al snel een jaar tot anderhalf jaar in beslag neemt, is dat heel snel.”

interview mediationpakket scheiding

"In onze praktijk zien we dat een scheiding voor veel onzekerheid zorgt. En dan moeten mensen ook nog kosten maken om te kunnen scheiden. Mensen vinden het fijn dat zij met ons mediationpakket weten waar ze aan toe zijn”

Voor wie is het pakket geschikt?

Anouk: “Mediation is geschikt voor mensen die de wens hebben om in onderling overleg, zorgvuldig en respectvol hun scheiding vorm te geven. Het geeft ze de mogelijkheid om maatwerkafspraken te maken, waarbij ook creatieve oplossingen mogelijk zijn. Ons all-in mediationpakket is het meest geschikt voor mensen in loondienst, omdat het uit een aantal vaste onderdelen bestaat. Wij begeleiden ook veel ondernemers bij hun scheiding, maar in dat geval vraagt een scheiding meer werk en bijvoorbeeld ook overleg met accountants en fiscalisten. Voor hen is mediation ook zeker geschikt, maar dan zal er veelal maatwerk nodig zijn.”

Heb je naar aanleiding van dit interview vragen over ons mediationpakket? Ben je op zoek naar een advocaat of mediator die je kan helpen bij de afwikkeling van jouw scheiding? Neem dan nu contact met Anoeska van Ginderen of Anouk Hansma op. Zij staan voor je klaar en helpen je graag!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.