Waar moet je op letten bij het invullen van een aanrijdingsformulier?

10 nov 2021 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Een welbekend cliché: een ongeluk zit in een klein hoekje. Cliché of niet, jaarlijks raken meer dan 430.000 personen in Nederland betrokken bij een verkeersongeluk. Na een aanrijding is het belangrijk om het aanrijdingsformulier (ook bekend als het schadeformulier) in te vullen. Doe je dat niet (goed)? Dan kan dat later voor problemen zorgen. Doe je dat wél goed? Dan kan dat je een hoop discussie besparen. Waar moet je op letten bij het invullen van een aanrijdingsformulier?

Vul altijd een aanrijdingsformulier in

Het is van belang om altijd een aanrijdingsformulier in te vullen. Ook als de tegenpartij direct schuld erkent. Misschien is de tegenpartij op een later moment niet meer van mening dat zij schuldig is.

Is de politie ter plaatse gekomen? Vul dan ook een aanrijdingsformulier in. De politie is vaak ná het ongeval pas ter plaatse. Aan de hand van wat de politie hoort en ziet wordt een rapport opgesteld. Vaak blijkt daaruit niet wie wat heeft gezegd of gezien.

Wees zo volledig mogelijk

Noteer alles op het aanrijdingsformulier wat van belang kan zijn. Maak een situatieschets die voor een derde ook duidelijk is. Zet een kruis in elk van de betreffende vlakjes om de schets te verduidelijken.

Als er getuigen zijn, noteer dan goed de namen, adressen en telefoonnummers van deze getuigen op dit formulier. Zo kan later geen discussie ontstaan of er daadwerkelijk getuigen zijn van het ongeval.

Is er sprake van letsel? Kruis dit dan aan op het aanrijdingsformulier. Dat doe je ook als het letsel (op het eerste oog) licht lijkt te zijn. Je klachten kunnen namelijk nog verergeren.

Ondertekenen van een aanrijdingsformulier

Ben je het niet eens met wat jouw tegenpartij aankruist, tekent of opschrijft? Teken dan niet voor het aanrijdingsformulier of schrijf duidelijk op het formulier dat je het niet eens bent met de tegenpartij. Een aanrijdingsformulier dat door beide partijen is ondertekend, heeft dwingende bewijskracht. Dit betekent dat een rechter moet uitgaan van de juistheid van wat er op het aanrijdingsformulier staat. Ben je van mening dat het aanrijdingsformulier onjuist is en heb je het formulier toch ondertekend? Dan moet jij de onjuistheid van het aanrijdingsformulier bewijzen. Kan je dat niet? Dan kan dat verstrekkende gevolgen voor jouw zaak hebben.

Hulp nodig?

Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat je invult op het aanrijdingsformulier. Wil je meer informatie over het aanrijdingsformulier? Of heb je hulp nodig bij het invullen van het aanrijdingsformulier? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij of een van mijn collega’s van de sectie letselschaderecht op.

Neem contact op

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.