Is een woningbouwcorporatie aanbestedingsplichtig?

16 mei 2017 Nieuwsbrief Karelijne van Kampen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn woningcorporaties geen publiekrechtelijke instelling. Woningcorporaties zijn daarom niet aanbestedingsplichtig, al geldt één uitzondering. De realisatie van ruimtes die een maatschappelijke gebruiksbestemming gaan vervullen, moet wel volgens de Aanbestedingswet aanbesteed worden. Wanneer is dat het geval en wat zijn de regels?

Voorbeelden maatschappelijk vastgoed

Geeft een woningcorporatie de opdracht om maatschappelijk vastgoed te bouwen, dan moet zij deze opdracht aanbesteden. Wat er onder vastgoed met een maatschappelijke gebruiksbestemming moet worden verstaan, wordt in de wet opgesomd. Dit zijn onder andere opvangcentra (denk aan blijf- van-mijn-lijfhuizen), hospices, zorgsteunpunten, buurthuizen en gemeenschapscentra.

Meervoudige aanbesteding

Een woningcorporatie die de opdracht om maatschappelijk vastgoed te bouwen aanbesteedt, moet dit via een zogenaamde ‘meervoudige aanbesteding’ doen. Dit houdt in dat de woningcorporatie minimaal twee partijen uitnodigt om mee te dingen naar de opdracht.

Aanbestedingsvorm is vrij

Wat betreft de aanbestedingsvorm is de woningbouwcorporatie vrij. Zij mag zelf kiezen of ze een Europese, nationaal openbare of meervoudig onderhandse procedure optuigt. De wet stelt op dit punt geen nadere regels. Twijfelt u welke procedure het beste bij welke opdrachtwaarde past, neem gerust contact met ons op. Wij kijken graag met u mee! Fotocredits: Vege / Fotolia

Over de blogger
Karelijne van Kampen

Aanbestedingen en staatssteun vormen een niche binnen het vastgoedrecht, maar zijn niet beperkt tot vastgoed.

Meer artikelen van Karelijne van Kampen
Karelijne-van Kampen

Eén reactie op “Is een woningbouwcorporatie aanbestedingsplichtig?”

  1. Woon in een woning van Thuisverster , 8 Hg. ben reeds meer dan 30 maanden bezig om windafscheiding te krijgen.
    Aan de andere zijde woningen wel geplaatst , onze zijde niets dan beloftevolle mail.
    Dan gaan ze eindelijk tot opmeten en dan horen wij dat omdat we bovenste etage wonen , niet zoals bij anderen helemaal glasdicht maken, geen dakje wordt dan te duur.
    Vreemd, maanden aan de lijn gehouden, als je offerte hebt en goedkeuring bij begroting weet je toch wat je wel en niet gaat en kan doen.
    Ook vreemd krijg de offere toegezonden, neem dan contact met leverancier Metaglas op, geef maten en dikte door.
    Wat schetst dan mijn verbazing, zelfde prijs voor levering 1 exemplaar en die voor ongeveer 70 stuks.
    Betere inkoop had mijn inziens genoeg geld vrijgemeekt om iedereen te plezieren,
    Woningen van 12 mtr. glas worden wel geleverd en wij 7 mtr. is te veel, alles vanwege geen dakje, ook betalen we vrije sector huur en meer dan de helft sociale huur, welke wel glasafscheiding, snappen er niets meer van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.