Kettingbotsing op A59

20 sep 2016 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Vanochtend was ik op weg naar AK Advocaten te Etten-Leur waar ik werk. Ik kwam in een file terecht en dacht nog: Er zal toch geen ongeluk gebeurd zijn. Zojuist las ik online in BN DeStem: ‘Gewonde bij ongeluk met vijf voertuigen op A59 bij Terheijden’. De reacties van de lezers liegen er niet om: “afstand houden”, “weer zitten bellen zeker”. Maar gelukkig ook “beterschap voor de gewonden”. Ook gelijk al veronderstellingen over wie aansprakelijk is. Deze vraag krijg ik ook regelmatig als letselschadeadvocaat. Het antwoord daarop kan lastig zijn. Hoe zit dat eigenlijk bij een kettingbotsing?

Kettingbotsing: wie is aansprakelijk

Bij een kettingbotsing is eigenlijk sprake van meerdere kop-staart botsingen. Bij een kop-staart botsing is de achteroprijdende auto aansprakelijk als hij niet voldoende afstand hield of te laat remde. De voorligger kan ook aansprakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als deze zonder noodzaak remde of plotseling remde. In de meeste gevallen is bij een kettingbotsing de achterste automobilist aansprakelijk voor de schade van de auto die voor hem reed. Maar niet altijd.

Wat te doen?

Bent u onverhoopt betrokken geraakt bij een kettingbotsing en wilt u uw schade verhalen, dan begint u dus met het aansprakelijk stellen van degene die achterop uw auto is gereden. Bent u door de botsing doorgeschoten en heeft u de auto voor u geraakt, dan kan die automobilist u aansprakelijk stellen voor zijn schade. In dat geval zal u moeten bewijzen dat u geen schuld heeft aan het ontstaan van die schade. Het komt erop neer dat u moet kunnen bewijzen dat u voldoende afstand tot uw voorligger heeft gehouden.

Overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling

Om de (vaak) ingewikkelde aansprakelijkheidsvraag bij kettingbotsingen eenvoudig ‘op te lossen’, hebben verschillende verzekeraars onderling een regeling getroffen: de verzekeraar van de achterop rijdende auto vergoedt de schade van de auto die direct daarvoor rijdt Heeft u vragen of hulp nodig bij het verhalen van uw schade, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij of één van mijn collega’s op. Fotocredits: Fotolia / Uzfoto

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.