Koningsdag 2017: Bierkoning of Bob?

19 apr 2017 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Donderdag 27 april 2017 is het weer zover: Koningsdag! Dit jaar vieren Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Koningsdag in Tilburg. Daarnaast worden er traditiegetrouw door het hele land evenementen en feesten georganiseerd. Evenementen waarbij vaak ook de nodige alcohol wordt gedronken. Stel, jij staat met een groep vrienden op zo’n feest. Eén vriend zou de Bob zijn, maar… het is mooi weer, het is gezellig en het bier smaakt bijzonder goed. En hoe groot is de kans op een ongeluk als hij na die acht biertjes alsnog achter het stuur kruipt? In dit blog zal ik de gevolgen voor jou bespreken als die vriend – die alsnog achter het stuur kruipt – een eenzijdig ongeluk veroorzaakt waardoor jij als passagier letsel oploopt.

Eigen schuld

Het is in Nederland verplicht om een WAM-verzekering af te sluiten (een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). De WAM-verzekeraar is verplicht om schades die in het verkeer ontstaan en waarbij een motorrijtuig betrokken is, af te wikkelen. Als jij echter bij iemand in de auto stapt waarvan je weet dat diegene (teveel) gedronken heeft, loop je het risico dat de WAM-verzekeraar van de automobilist jouw schade niet volledig zal betalen. Rechters in Nederland zijn het er over het algemeen over eens dat er dan sprake is van eigen schuld. Je wist immers dat die vriend teveel alcohol had gedronken. Dat had je ervan moeten weerhouden om als passagier mee te rijden. Het feit dat je het dan toch doet, kan je dan worden toegerekend (lees: tegengeworpen). Dit levert eigen schuld op.

Deel voor eigen rekening

Wat betekent dit dan voor jouw schade? Dit betekent dat een deel van jouw schade voor jouw rekening blijft. De WAM-verzekeraar van jouw vriend hoeft dan het zogeheten percentage eigen schuld niet te vergoeden. De rechter stelt dit percentage vast aan de hand van de omstandigheden van het geval. Ben jij de hele tijd bij die vriend gebleven? Wist jij dat die vriend acht biertjes - dus veel meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol - had gedronken? Laten we ervan uitgaan dat je wist dat die vriend acht biertjes had gedronken. Als de zaak dan voor de rechter komt, zal de rechter vermoedelijk een percentage van 25% eigen schuld vaststellen. Dat doet de rechter meestal ook in letselschadezaken waarbij iemand geen gordel heeft gedragen (de zogeheten gordelkorting). Deze 25% is in het algemeen de ondergrens. In een zaak waarbij de passagier een dwarslaesie opliep, oordeelde de rechter ook dat er sprake was van 25% eigen schuld (zie: ECLI:NL:RBMNE:2013:5000). De rechter heeft hier wel nog een zogeheten billijkheidscorrectie op toegepast. Door toepassing van deze correctie kan de schuld-verdeling aangepast worden. Hiervoor kijkt de rechter ook weer naar de omstandigheden van het geval. De rechter nam in die zaak in overweging dat er sprake was van ernstig en blijvend letsel. Ook zou het slachtoffer voor de rest van zijn leven afhankelijk zijn van zorg en hulp van anderen. Na toepassing van de billijkheidscorrectie oordeelde de rechter daarom dat het percentage eigen schuld niet 25%, maar 15% moest zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Als de rechter oordeelt dat er sprake is van eigen schuld, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben. Mocht er alleen sprake zijn van licht letsel – kort gezegd: letsel dat binnen zes maanden zonder complicaties volledig geneest – dan valt de schade meestal wel mee. Maar ben je stukadoor, werk je als ZZP’er en loop je een dwarslaesie op – dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. Hoe ‘laag’ je schade ook moge zijn, je wilt niet in deze positie komen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Kortom: je kan die vriend de 27e best bierkoning laten zijn, maar regel dan vooral een andere Bob! Heb je hierover nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op! Fotocredits: Fotolia / astrosystem

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.