Nieuwe eigenaar hangt voor verwijderingskosten illegale gebouwen!

06 mei 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Kopers van een huis controleren onvoldoende of verbouwingen en bijgebouwen in het verleden legaal zijn gerealiseerd. Dit heeft hele vervelende gevolgen op het moment dat de gemeente – na aankoop – plots over gaat tot handhaving.

Overtreder verbod in stand houden

Als een bijgebouw of uitbouw niet vergunningsvrij is en er is nooit vergunning voor verleend, dan is ook de kersverse koper die zich van geen kwaad bewust is, in overtreding. Sinds 1 april 2007 verbiedt de wet namelijk ook het in stand houden van een bouwwerk zonder vergunning. Heeft u de woning na 1 april 2007 gekocht, dan bent u altijd als overtreder van het verbod om in stand te houden aan te merken. Indien u de woning voor 1 april 2007 heeft gekocht, dan bent u volgens de rechtspraak slechts overtreder als u concrete aanwijzingen had dat het zonder vergunning was gebouwd.

Last onder dwangsom of bestuursdwang

Het college van B&W kan om naleving van de regels te bewerkstelligen aan u een last onder dwangsom opleggen. U moet dan bijvoorbeeld het bijgebouw binnen vier weken verwijderen op straffe van een dwangsom van 500 euro per week dat het niet is verwijderd. Het college van B&W kan er ook zelfs voor kiezen om het bijgebouw eigenhandig te laten verwijderen en de kosten daarvan op u te verhalen. Al met al zijn dit ingrijpende sancties en hoogstwaarschijnlijk was dit niet waar u op had gehoopt bij de aankoop van uw droomhuis.

Handhaving? Actie ondernemen!

Wanneer u bericht krijgt van de gemeente over handhaving, dan kunt u het beste direct contact met ons opnemen. Wij kunnen dan beoordelen of en hoe legalisering nog mogelijk is. Verder is het in ieder geval zaak om de verkoper zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen voor de schade. Aanstaande kopers kan ik alleen aanbevelen om tijdens de onderhandelingen alle vergunningen op te vragen van verbouwingen en eventuele bijgebouwen, zodat u er zeker van bent dat alles legaal aanwezig is. Alleen zo worden problemen voorkomen.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.