Kruimelvergunning ook mogelijk voor het verhogen van (nieuwe) hoofdgebouwen

18 nov 2016 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Afwijken van het bestemmingsplan met een kruimelvergunning heeft meerdere voordelen. Zo geldt een kortere procedure, hoeft de gemeenteraad er niet aan te pas te komen, is de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant niet van toepassing en is kostenverhaal met een anterieure overeenkomst niet verplicht. In de rechtspraak was al bepaald dat een kruimelvergunning niet alleen voor ‘kruimels’ (kleine gevallen) is bedoeld. Ook complete drive-ins bij een bouwmarkt zijn bijvoorbeeld mogelijk. De Raad van State heeft daar afgelopen woensdag een belangrijke verruiming aan toegevoegd: de verhoging van gebouwen.

Bijbehorend bouwwerk ook uitbreiding hoofdgebouw

Een kruimelvergunning is mogelijk voor ieder bijbehorend bouwwerk. Daarbij geldt binnen de bebouwde kom geen maximale hoogte. De definitie van bijbehorend bouwwerk is echter ruimer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Ook de uitbreiding van een hoofdgebouw valt onder de definitie van een bijbehorend bouwwerk. Bovendien hoeft een bijbehorend bouwwerk niet meer op de grond te staan dankzij een wetswijziging in 2010.

Uitbreiding mag ook op nieuw hoofdgebouw

Voor de bouw van appartementencomplex Rozenhof in Oud Gastel hadden B&W van Halderberge daarom een kruimelvergunning verleend voor het bouwen met een plat dak in plaats van een dak met schuine kap. Daar ging de rechtbank echter niet in mee. Het bijbehorend bouwwerk, de verhoging met een plat dak, was namelijk bouwkundig noch functioneel te onderscheiden van de rest van het nieuw op te richten hoofdgebouw en vernietigde de vergunning. De Raad van State maakt echter korte metten met het oordeel van de rechtbank. Er is geen beperking opgenomen. Dit betekent dat de uitbreiding niet functioneel of bouwkundig te onderscheiden hoeft te zijn van de rest van het gebouw. Ook is er geen beperking opgenomen dat de uitbreiding betrekking moet hebben op een reeds bestaand gebouw. De Raad van State vernietigt dus de uitspraak van de rechtbank en de verleende kruimelvergunning blijft alsnog in stand.

Veel mogelijkheden voor grotere bebouwing dankzij deze uitspraak

Deze uitspraak bevestigt voor het eerst dat een bijbehorend bouwwerk ook een verhoging van een (nieuw) hoofdgebouw kan zijn. Er kunnen met een kruimelvergunning dus meer bouwlagen worden gerealiseerd dan is toegestaan op basis van het bestemmingsplan. Daarbij gelden in beginsel geen beperkingen. Sommige gemeenten hebben echter wel beleid vastgesteld waarin de maximale bouwhoogte van een bijbehorend bouwwerk is begrensd. En verder geldt (zoals voor ieder besluit) dat het goed moet worden gemotiveerd en moet voldoen aan een goede ruimtelijke ordening.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Eén reactie op “Kruimelvergunning ook mogelijk voor het verhogen van (nieuwe) hoofdgebouwen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.