Hoe bereken ik mijn letselschade?

22 jan 2018 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Als je letsel hebt opgelopen bij een verkeersongeluk (of bij een bedrijfsongeval of een medische fout), dan wil je natuurlijk je schade vergoed krijgen. Als leek heb je geen idee hoe hoog die vergoeding zal zijn en welke schade vergoed wordt. Dan ga je googelen: Hoe bereken ik mijn letselschade? In nog geen seconde krijg je meer dan 12.000 resultaten. Is het berekenen van een vergoeding dan zo eenvoudig? Het antwoord daarop is simpel: nee, dat is het niet.

Aansprakelijkheid

Je krijgt pas een schadevergoeding, als de aansprakelijkheid voor het ongeluk vast komt te staan. Dat is dus een eerste stap: de (verzekeraar van de) wederpartij moet de aansprakelijkheid hebben erkend. Als de aansprakelijkheid is erkend, dan moet de schade die het gevolg is van het ongeluk, worden vergoed. Een volgende stap is beoordelen welke schade het gevolg is van het ongeluk en het berekenen van die schade.

Materiële schade

Schade bestaat uit twee componenten: materiële schade en immateriële schade. Bij materiële schade kun je bijvoorbeeld denken aan een beschadigde auto/kapotte fiets, medische kosten, reiskosten, verlies aan inkomsten en dergelijke. Schade als gevolg van een deuk in je auto of beschadigde kleding is niet zo moeilijk te berekenen. Helaas is andere materiële schade veel minder makkelijk te berekenen. Hoe bereken je bijvoorbeeld de kosten van de hulp die je nodig hebt in het huishouden? Wanneer je zelf niet meer in staat bent om jouw taken in het huishouden te doen, zoals je die voor het ongeluk wel deed? Je kunt natuurlijk een betaalde huishoudelijke hulp inschakelen. Maar je kunt ook jouw zus of moeder of vriend(in) vragen om je te helpen na het ongeluk. Ook die hulp komt voor vergoeding in aanmerking.

Letselschade Raad

Wij maken in onze praktijk gebruik van de richtlijnen van de Letselschade Raad. De richtlijnen voorzien in een standaard manier om schadeposten vast te stellen. Voor de huishoudelijke hulp heeft de Letselschade Raad de richtlijn Huishoudelijke Hulp in het leven geroepen. De Letselschade Raad heeft meer richtlijnen. Er is bijvoorbeeld de richtlijn Kilometervergoeding en de richtlijn Studievertraging. Die richtlijnen zijn hulpmiddelen bij het regelen van letselschade, en worden ieder jaar in januari geïndexeerd. Hier kun je de actuele richtlijnen bekijken. Door de richtlijnen hebben betrokkenen (slachtoffers, maar ook verzekeraars) duidelijkheid over de berekening van letselschade.

Toekomstige schade

Ook al bestaan de richtlijnen, dan nog is het niet makkelijk een schadevergoeding vast te stellen. Vooral om het feit dat de schade pas in de toekomst zal spelen, maakt het lastig om schadeposten te berekenen. Als je blijvend letsel hebt opgelopen, is het moeilijk om te bepalen welke loonsverhoging je zou hebben gekregen als je geen letsel had opgelopen. Of: als je zonder letsel wel had kunnen studeren, had je dan een hoger salaris kunnen verdienen? Voor die gevallen bieden de richtlijnen helaas geen houvast.

Discussie

Al met al is de hoogte van de schade niet makkelijk te berekenen en dat levert regelmatig veel discussie op met verzekeraars. Je kunt dan ook het best een specialist inschakelen. De sectie Letselschade van AK Advocaten bestaat uit alleen maar specialisten, waaronder een aantal specialisten pur sang. Zij zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Collega, Jolanda Broeders, maakt al jaren deel uit van de werkgroep normering van de Letselschade Raad. Die werkgroep ontwikkelt en beheert de richtlijnen van de Letselschade Raad.

Doel van de schadevergoeding

Het doel van de schadevergoeding is dat je daardoor weer net zo kunt leven als je voor het ongeluk deed. Dat hoeft niet alleen een vergoeding in geld te zijn. Het kan ook door middel van specialistische begeleiding op het gebied van werk, wonen en vervoer. Voor het berekenen van een schadevergoeding kun je je het beste laten adviseren door een specialist in letselschade. De sectie Letselschade van AK is dag in dag uit met letselschade bezig, en dus bij uitstek gespecialiseerd. Wil je meer informatie ontvangen? Of heb je hulp nodig bij het verhalen van jouw schade? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of mijn collega’s van de sectie Letselschade via het telefoonnummer: 076-5022080. Wij helpen je graag!

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.