Letselschade na een aanvaring met een boot

03 jul 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De zomervakantie begint bijna. We hopen natuurlijk op een warme zomer! Als de temperaturen stijgen, trekken mensen massaal naar de wateren in Nederland. We trekken naar zee of een meer voor verkoeling, om te varen of om een watersport te beoefenen. Door de drukte op het water neemt de kans op ongelukken toe. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? In dit blog informeer ik jullie over de aansprakelijkheid bij een aanvaring. In mijn volgende blog vertel ik meer over de aansprakelijkheid bij watersport.

Aansprakelijkheid bij een aanvaring

De zon schijnt en je gaat lekker varen met vrienden. Je hebt zelf een boot of jullie huren een boot. Jammer genoeg eindigt de gezelligheid in een forse aanvaring. Hoe zit het met de aansprakelijkheid? De eigenaar van de boot waardoor de aanvaring is veroorzaakt, is aansprakelijk. Als je in jouw eigen boot vaart, ben je aansprakelijk en als je de boot hebt gehuurd, is de verhuurder van de boot aansprakelijk.

Aanvaring met je eigen boot

Voor een boot kan je een aparte bootverzekering afsluiten. Bij een aanvaring met je eigen boot kun je niet terugvallen op je ‘normale’ aansprakelijkheidsverzekering. Het is in Nederland niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten, maar het is wel heel verstandig. De (letsel)schade bij een aanvaring kan namelijk enorm oplopen. Voor een auto kennen we wel een verplichten (WAM-)verzekering. Er zijn ook diverse bootverzekeringen met verschillende polisvoorwaarden. De ene verzekering is uitgebreider dan de andere verzekering. Laat je hier dus goed over informeren.

Aanvaring met een gehuurde boot

Als je een aanvaring veroorzaakt met een gehuurde boot, is de verhuurder aansprakelijk. Een betrouwbaar verhuurbedrijf zal zijn boten deugdelijk hebben verzekerd. Het eventuele eigen risico dat het verhuurbedrijf heeft, zal hij op de huurder verhalen. Jammer genoeg sluiten niet alle verhuurbedrijven een degelijke verzekering af. Sommige verhuurbedrijven sluiten zelfs geen verzekering af. Hierdoor loop je het risico dat de kosten uiteindelijk (gedeeltelijk) op jou worden verhaald. Controleer altijd of de verhuurder een goede verzekering heeft afgesloten. Laat je altijd informeren over eventuele risico’s die voor jouw rekening komen.

Conclusie

Voorkom onverwacht hoge kosten door een goede bootverzekering af te sluiten of te controleren of er goede bootverzekering is afgesloten. Hopelijk heb je deze nooit nodig! Ben je toch slachtoffer geworden bij een aanvaring en wil je weten wat jouw kansen zijn? Neem dan kosteloos telefonisch contact met mij op! Een veilige en leuke zomer gewenst! Fotocredits: Federico Rostagno / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.