Letselschade na een watersportongeval

03 jul 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Met de zomervakantie voor de deur, loopt de temperatuur hopelijk snel op! Heerlijk om dan richting de zee of een meer te gaan om te genieten van het koele water. Voor degenen die wat meer adrenaline zoeken, zijn er tal van uitdagende watersporten te beoefenen. Door al deze watersporters op het water neemt de kans op ongelukken echter wel toe. Hoewel ik niet hoop dat je bij een watersportongeval betrokken raakt, is het wel goed om te weten wie er in een dergelijke situatie aansprakelijk is. In dit blog geef ik daarom informatie over de aansprakelijkheid bij een watersportongeval. Doe jij het liever wat rustiger aan op het water en ga je lekker varen? In mijn vorige blog lees je alles over de aansprakelijkheid bij een aanvaring.

Diverse watersporten

Er zijn veel verschillende soorten watersport. Bij watersport kan je onder andere denken aan:
  • Wedstrijdzeilen;
  • Windsurfen;
  • Kitesurfen;
  • Waterskiën;
  • Wakeboarden;
  • Duiksport.
Aan iedere sport zijn risico’s verbonden en dat geldt ook voor watersporten. Hoe drukker het op het water is, hoe groter de kans op een ongeval. Stel, je raakt betrokken bij een watersportongeval: hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid bij sport- en spelsituaties

De naam ‘watersport’ zegt het eigenlijk al: het gaat hier om sport- en spelsituaties. Sport- en spelsituaties nemen in het aansprakelijkheidsrecht een bijzondere plaats in. Er is hierbij sprake van een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Bij een sport- en spelsituatie is de veroorzaker van het letsel alleen aansprakelijk voor de geleden schade als er duidelijk sprake is van een onrechtmatige handeling die niet bij een normale sportbeoefening hoort. Je kan hierbij denken aan een bokswedstrijd waarbij de ene deelnemer onderuit wordt geslagen nadat het spel is stilgelegd. Of een situatie tijdens het voetballen: de ene speler trapt de andere speler hard onderuit als de bal helemaal niet in de buurt is. Deelname aan een sport brengt bepaalde risico’s met zich mee voor de sporters. De grootte van de risico’s is mede afhankelijk van het soort sport. Door de verhoogde aansprakelijkheidsdrempel is het vaak lastig om als slachtoffer in een sport- en spelsituatie de aansprakelijkheid rond te krijgen.  Dit geldt ook voor slachtoffers van een watersportongeval. Als de aansprakelijkheid niet rondkomt, kan je jouw schade niet verhalen op de andere partij. Ik geef enkele voorbeelden van watersportongevallen:

Watersportongeval met een onervaren waterskiër

Twee mannen (X en Y) gaan met hun partners varen. De boot is van man Y. Tijdens de boottocht besluiten de mannen en hun partners te gaan waterskiën. Man Y bestuurt de boot en man X staat op de waterski’s, hoewel man X niet vaak heeft gewaterskied. Wanneer man Y met zijn boot een volle draai maakt, valt man X en raakt hij gewond. Hij stelt man Y aansprakelijk voor de schade. Deze zaak loopt nog bij het Hof Den Bosch. De rechter heeft een comparitie van partijen gelast. Als je gaat waterskiën bestaat de kans dat je valt. Dit is het risico van de sport. Man Y zal alleen aansprakelijk zijn als zijn handeling (een volle draai maken met de boot) niet bij een normale sportbeoefening hoort. Met andere woorden: heeft hij gevaarzettend gehandeld?

Ongeval met een jetski

Een man is aan het windsurfen. Door een windvlaag wordt de man van zijn plank geworpen. De man zwemt rustig terug naar zijn plank. Tijdens het (terug)zwemmen wordt hij overvaren door een jetski. De man had de jetski niet gezien en niet gehoord. Als de man de jetski wel op tijd had gezien, dan had hij waarschijnlijk onvoldoende tijd gehad om weg te zwemmen. Op de jetski zat een jonge bestuurder. Hij wilde de man eigenlijk alleen laten schrikken. De jonge bestuurder had helaas niet genoeg ervaring om de jetski onder controle te houden. De man heeft ernstig beenletsel opgelopen. In dit geval is de jonge bestuurder aansprakelijk. Hij heeft gevaarzettend gehandeld.

Neem altijd contact op bij een watersportongeval

Ben je slachtoffer van een watersportongeval? Neem dan kosteloos telefonisch contact met mij op om de mogelijkheden voor het aansprakelijk stellen van een andere partij te bespreken. Ik wens jullie allemaal een veilige en leuke zomer toe! Fotocredits: 2tun / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

2 reacties op “Letselschade na een watersportongeval”

  1. Interessante post. Deelname aan een sport brengt vaak veel risico’s met zich mee. Mijn ervaring is dat je de situatie het beste kan laten bekijken door een onafhankelijke partij. Zo kan je ingewikkelde problemen niet groter maken dan dat ze al zijn. Dit heeft mij erg geholpen in het verleden.

    • Beste Marie, dank je wel voor jouw reactie. Wij beoordelen altijd eerst de haalbaarheid van een dossier op basis van een analyse van de feiten en het beschikbare bewijs. Vervolgens adviseren wij het slachtoffer over de (eventuele) vervolgstappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.