Letselschade bij ouderen na een verkeersongeval

12 apr 2016 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Het aantal oudere verkeersdeelnemers neemt toe. Elektrische fietsen, scootmobielen en rollators, allemaal middelen om deel te blijven nemen aan het verkeer. Dit leidt helaas ook tot meer ouderen die een verkeersongeval overkomt.

Ernstige gevolgen ongeval

Uit onderzoek blijkt dat ouderen een groter risico lopen op overlijden en langdurig letsel bij een verkeersongeval. Dit komt doordat deze groep fysiek kwetsbaarder is en minder adequaat reageert bij een ongeval. Zo zal een ouder persoon sneller iets breken dan een jong iemand. Ook zal een ouder iemand zich minder snel en goed kunnen opvangen bij een val.

Letsel na een ongeval bij ouderen

In mijn praktijk zie ik regelmatig ouderen die een ongeval is overkomen met letselschade tot gevolg. Een aantal zaken zie ik steeds terug:
  • Het herstel duurt langer dan bij een jonger persoon. Hoe ouder je wordt, hoe minder snel je lichaam geneest.
  • Er is vaak langdurige hulp en zorg nodig. De zorg wordt, vooral in het begin, nog al eens verricht door familieleden, wat vaak een zware belasting is voor deze familieleden.
  • Het leven van een ouder iemand verandert na het ongeval vaak drastisch. Dit vraagt om de nodige aanpassingen, wat voor een ouder slachtoffer niet altijd makkelijk is.

Frustratie na ongeval

Het ongeval leidt, zeer begrijpelijk, regelmatig tot frustratie bij het slachtoffer. Ineens kun je niet alles meer zelf en moet je hulp accepteren. Ook het feit dat de veroorzaker van het ongeval nog ‘fluitend rondloopt’ wekt regelmatig frustratie op. Daarnaast zorgt het ongeval er voor dat er allerlei stukken moeten worden verzameld, ziekenhuisafspraken moeten worden gemaakt en diverse instanties moeten worden geïnformeerd. Dit is een grote bron van zorg.

Zorgen wegnemen

In een letselschadezaak proberen wij de zorgen van het slachtoffer zo veel mogelijk weg te nemen en het leven zo aangenaam en ‘normaal’ mogelijk te maken. Hiervoor gaan wij in overleg met de verzekeraar van de tegenpartij. Welke hulpmiddelen zijn nodig, hoe kan de zorg zo goed mogelijk geregeld worden, welk voorschot is nodig om de kosten die het slachtoffer maakt te dekken? Dit zijn onderwerpen die geregeld moeten worden om het slachtoffer rust te geven. Rust zorgt namelijk ook voor een beter herstel, zo is onze ervaring.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.