Aansprakelijkheid bij letselschade in een vliegtuig

31 mei 2023 Letselschaderecht Joost van Beek

De zomervakantie begint langzamerhand in zicht te komen en dat betekent dat veel mensen binnenkort met het vliegtuig op vakantie zullen gaan. In het blog van 18 april 2023 vertelt Jimke over de aansprakelijkheid bij ongevallen in het openbaar vervoer, maar hoe zit dat eigenlijk bij ongevallen in een vliegtuig? In dit blog vertel ik daar meer over.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

De zorgplicht van de vervoerder

Bij het kopen van een vliegticket sluit de consument een overeenkomst met de vliegmaatschappij, een zogenaamde vervoersovereenkomst. In de Nederlandse wet is er een aparte afdeling opgenomen voor de overeenkomst van personenvervoer door de lucht. In grote lijnen volgen hieruit dezelfde regels als in het openbaar vervoer. De vervoerder heeft een grote verantwoordelijkheid en is al snel aansprakelijk voor het door een passagier opgelopen letsel. Toch zijn ‘vliegzaken’ vaak (juridisch) ingewikkeld. Dat komt door het internationale karakter van luchtvervoer.

Internationale karakter luchtvervoer

Omdat Nederland een relatief klein land is, zijn er maar weinig mensen die een binnenlandse vlucht boeken. De meeste vliegreizen hebben dan ook een buitenlandse bestemming. Het gevolg van het internationale karakter van het luchtvervoer is dat het Nederlandse recht niet altijd van toepassing is.

''Vliegzaken zijn vaak juridisch ingewikkelder dan andere reizen met het OV. Dat komt door het internationale karakter van luchtvervoer.''

Welk rechtssysteem is van toepassing?

Elk land heeft een eigen rechtssysteem met eigen regels en plichten. In sommige landen komen bijvoorbeeld bepaalde schadeposten niet (volledig) voor vergoeding in aanmerking. De vraag welk rechtssysteem van toepassing is, kan daardoor grote gevolgen hebben voor de vergoeding van de letselschade.

Een letselschadezaak bestaat in grote lijnen uit twee fases: de aansprakelijkheidsfase en de schaderegelingsfase. In de eerste fase gaat het om het vaststellen dat (in dit geval) de vervoerder aansprakelijk is voor de schade. In de schaderegelingsfase gaat het vervolgens om de vraag welke schade vergoed moet worden.

Toepasselijk recht aansprakelijkheidsfase

Voor de aanprakelijkheidsfase is er een internationaal verdrag gesloten: het Verdrag van Montreal. In dit verdrag zijn uniforme regels vastgelegd voor de beoordeling van de aansprakelijkheid van de vervoerder. Aan dit verdrag zijn 119 staten verbonden, waaronder de gehele Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en China. In de meeste gevallen wordt de aansprakelijkheid daarom door het Verdrag van Montreal beheerst.

De regels uit dit verdrag komen voor een groot deel overeen met de regels uit het Nederlandse recht. Dit komt doordat de Nederlandse wetgever de wetgeving bewust heeft afgestemd op het verdrag van Montreal.

Toepasselijk recht schaderegelingsfase

Wanneer de aansprakelijkheid van de vervoerder vast komt te staan, moet de schade van het slachtoffer in kaart gebracht worden. De vraag is dan welk recht de schade begroot moet worden. Voor de beantwoording van deze vraag zijn er ook verdragen gesloten tussen verschillende landen. In die verdragen zijn regels opgenomen aan de hand waarvan bepaald kan worden welk rechtssysteem van toepassing is.  Aan de hand van het toepasselijke rechtssysteem kan de letselschade vervolgens worden begroot en vergoed.

Met een goed gevoel op vakantie

Gelukkig zijn er relatief weinig mensen die letselschade oplopen tijdens luchtvervoer. Wanneer jij toch letselschade oploopt tijdens een reis met het vliegtuig is het belangrijk dat jij weet waar je recht op hebt. Ben jij benieuwd naar jouw rechten na een ‘vliegincident’ of heb jij een andere vraag over letselschade? Twijfel dan niet en neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie letselschaderecht. Wij helpen je graag bij het verhalen van jouw schade.

Ik heb een vraag

Over de blogger
Joost van Beek

Joost is in augustus 2022 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds september 2022 startte hij als juridisch medewerker. Inmiddels is Joost beëdigd en werkt hij als advocaat bij AK Advocaten.

Meer artikelen van Joost van Beek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.