Aansprakelijkheid bij letselschade in het openbaar vervoer

18 apr 2023 Letselschaderecht Jimke van Ruitenbeek-Eyck

De beelden van het treinongeval in Voorschoten eerder deze maand staan op ieders netvlies gebrand. Elke dag weer reizen duizenden mensen in Nederland met het openbaar vervoer. Over het algemeen is dit een geschikt middel om veilig op de plaats van bestemming te komen. Maar wat als het onverhoopt misgaat; bij wie kun je dan terecht? In dit blog vertel ik meer over de aansprakelijkheid bij ongevallen in het openbaar vervoer.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

De zorgplicht van de vervoerder

Bij de aankoop van een ticket of het afsluiten van een abonnement ontstaat er een vervoersovereenkomst tussen jou en de vervoersmaatschappij. Onderdeel van die overeenkomst is dat de vervoerder zich verplicht om jou veilig naar de plaats van bestemming te vervoeren. Zo moet de chauffeur van het betreffende vervoermiddel in het bezit zijn van alle benodigde rijbewijzen en voldoende ervaring hebben. Ook het materieel moet in orde zijn. De trein, bus, metro of tram mag geen mankementen vertonen en moet periodiek gecontroleerd worden. Naast algemene wettelijke eisen kunnen de verschillende vervoersbedrijven (zoals de NS, Arriva, RET, HTM, GVB) ook nog aanvullende regels hebben.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval in het OV?

Toch kan het zijn dat je tijdens het vervoer letsel oploopt. De wet bepaalt dat de vervoerder aansprakelijk is voor schade die een reiziger overkomt door een ongeval met en tijdens het vervoer. Welke periode wordt daarmee precies bedoeld? De periode dat je als reiziger aan boord van het vervoermiddel bent, instapt of uitstapt.

Aan de rechter is de vraag voorgelegd of de definitie ‘tijdens het vervoer’ de gehele periode tussen het inchecken en uitchecken omvat. Dat is niet het geval. De periode van instappen omvat alleen het feitelijk instappen zelf en niet de periode die je als reiziger daarvoor (tussen het inchecken en feitelijk instappen) op het perron doorbrengt.

Wanneer is een vervoerder niet aansprakelijk?

Zelfs als er sprake is van een klein aandeel in de oorzaak van het ongeval is de vervoerder voor 100% aansprakelijk. Een vervoerder is niet aansprakelijk als het ongeval is veroorzaakt door een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder niet kan vermijden en waarvan de vervoerder de gevolgen niet kan voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het maken van een noodstop om een ongeval met een plotseling naderende verkeersdeelnemer te voorkomen.

''Zelfs als er sprake is van een klein aandeel in de oorzaak van het ongeval is de vervoerder voor 100% aansprakelijk.''

Eigen schuld

Er kan ook sprake zijn van eigen schuld als er sprake is van omstandigheden die te wijten zijn aan gedragingen van jou als passagier zelf. Als je bijvoorbeeld opstaat voordat de bus tot stilstand is gekomen, je vervolgens valt en letsel oploopt, dan is de kans groot dat je een gedeelte van de schade zelf moet dragen. De vervoerder moet dan wel aan kunnen tonen dat het letsel (mede) is ontstaan doordat jij te vroeg opstond.

Wat wordt er vergoed?

In de eerste plaats gaat het om vergoeding van de directe schade, zoals schade aan bagage, bril, kleding of een (vouw)fiets. Ook medische kosten worden vergoed. Maar ook schade die je lijdt omdat je (een tijdje) niet meer kunt werken, je huishoudelijke hulp nodig hebt, iemand de hond uit moet laten of jouw woning moet worden verbouwd omdat je niet meer in staat bent trap te lopen, moet volledig worden vergoed.

Hulp nodig bij letselschade?

Heb je letsel opgelopen tijdens een reis met een van de Nederlandse vervoersbedrijven of heb je een andere vraag? Neem dan contact met mij of met een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht op zodat je krijgt waar jij recht op hebt.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Jimke van Ruitenbeek-Eyck

Jimke werkt sinds april 2019 bij AK Advocaten. Zij werkte eerder een aantal jaar als advocaat bij een kantoor in Breda. De afgelopen jaren werkte Jimke bij een schaderegelingsbureau, waar zij erachter kwam dat haar hart toch in de advocatuur ligt.

Meer artikelen van Jimke van Ruitenbeek-Eyck
Jimke Eyck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.