Het Play Your Cards Right evenement is terug op 21 november 2024 in het Holland Casino Breda. Het onderwerp van dit jaar: goed bestuur en eigendomsoverdracht van familiebedrijven.
21 dec 2022 Letselschaderecht Linda Brokken
De winter staat voor de deur en de winterse omstandigheden brengen gevaarlijke situaties met zich mee. Hierdoor ontstaan regelmatig verkeersongevallen, bijvoorbeeld als een auto niet meer op tijd kan remmen en tegen zijn voorligger rijdt. Maar is de achteroprijder dan altijd fout? Wie is er aansprakelijk als een kop-staartbotsing of een kettingbotsing ontstaat?
Een kop-staartbotsing is een ongeluk waarvan (ernstig) letsel vaak het gevolg is. Bij een kop-staartbotsing bestaat het vermoeden dat de achteroprijdende bestuurder een fout heeft gemaakt. Het ongeval doet immers vermoeden dat de achteroprijdende bestuurder onvoldoende afstand heeft bewaard of onvoldoende oplettend is geweest. Een achteropaanrijding kan echter ook een andere oorzaak hebben. Zo kan een inhalende auto de ingehaalde auto te weinig ruimte hebben gegeven en daarbij hebben afgesneden of een auto kan plotseling (zonder verkeersnoodzaak) remmen. In de situaties hiervoor zit de achteroprijder doorgaans niet (geheel) fout. Het is namelijk de inhaler of voorligger die (ook) een verkeersfout maakt. De ‘regel’ dat de achteroprijder fout zit, gaat dus zeker niet altijd op.
Bij een kettingbotsing is eigenlijk sprake van meerdere kop-staart botsingen. Bij een kop-staart botsing is de achteroprijdende auto aansprakelijk als hij niet voldoende afstand hield of te laat remde. De voorligger kan ook aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld in de situaties zoals hiervoor genoemd.
Als jij wilt dat de achteroprijder jouw schade vergoedt, dan zul jij moeten bewijzen dat de achteroprijder een (verkeers)fout heeft gemaakt. Het is dus van belang om na een botsing voldoende bewijs te verzamelen.
Is er een kettingbosting ontstaan en ben jij door de achteropaanrijding doorgeschoten tegen jouw voorganger? Dan is het van belang dat jij de automobilist die achterop reed (omdat hij bijvoorbeeld te weinig afstand bewaarde) aansprakelijk stelt. De automobilist waar jij tegen bent gereden kan jou aansprakelijk stellen. Jij moet dan bewijzen dat jij geen schuld hebt aan het ontstaan van het ongeval, omdat jij voldoende afstand hield en door de achteroprijder bent doorgeduwd tegen jouw voorligger.
Eerder schreef ik een blog over de bewijsstukken die na een ongeval verzameld kunnen worden.
Heb jij een verkeersongeval meegemaakt en wil jij hulp bij het verhalen van jouw letselschade? Neem dan contact op met mij of met een van onze specialisten van de sectie letselschade.
Linda is in juli 2020 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie liep zij onder meer stage bij AK Advocaten. Sinds september 2020 is Linda aan ons kantoor verbonden en sinds maart 2022 als advocaat.
Meer artikelen van Linda Brokken