19 mrt 2025 Letselschaderecht Rob van der Steen
Het leven van een zelfstandige (ZZP-er) is dynamisch en uitdagend. Als zelfstandige ondernemer is je werk niet alleen je bron van inkomsten, maar vaak ook een uiting van je passie en toewijding. Maar wat gebeurt er als een ongeluk of letsel je vermogen om te werken aantast? Letselschade kan een enorme impact hebben op zelfstandigen, zowel financieel als emotioneel. In dit blog verkennen we kort de uitdagingen en mogelijke oplossingen om grip te houden op de gevolgen.
1. Inkomensverlies: waar werknemers vaak verzekerd zijn van loondoorbetaling bij ziekte of letsel, hebben zelfstandigen vaak geen vangnet. Tijdelijk niet kunnen werken betekent simpelweg geen inkomsten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is tot heden niet verplicht. Vanwege de hoge kosten zijn er veel zelfstandigen die om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.
2. Continuïteit onderneming: naast het ontstaan van allerlei kosten ten gevolge van de letselschade is vaak de meest prangende vraag; hoe gaat het verder met mijn onderneming? Is er iemand beschikbaar die mij (tijdelijk) kan vervangen? Ben ik eigenlijk wel te vervangen als gezicht van de onderneming? Wat gaan klanten doen als ik (tijdelijk) niet beschikbaar ben om werkzaamheden uit te voeren? En wat gaat er nu nog terecht komen van de geplande groei in het aankomende jaar?
3. Mentale druk: letselschade kan zorgen voor stress en onzekerheid over de toekomst van de onderneming. Hoe ga je verder met je bedrijf als je (tijdelijk) niet meer kunt functioneren zoals voorheen? En hoe ga je om met de onzekerheid op financieel vlak zolang niet duidelijk is of de schade vergoed met worden door een aansprakelijke partij?
1. Goede arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten: een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is essentieel voor zelfstandigen. Deze verzekering biedt financiële steun wanneer je door letsel of ziekte niet kunt werken. Tegenwoordig is er veel aanbod en kun je door scherpe keuzes te maken de premie betaalbaar houden.
2. Houd een buffer aan: het is verstandig om altijd een financiële buffer te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Dit kan tijdelijk inkomensverlies opvangen tijdens je herstelperiode.
3. Zorg voor een deugdelijke administratie: bij verhaal van schade op een aansprakelijke partij zal je de ontstane schade door het ongeval moeten aantonen. Een onderbouwing van de gevolgen met financiële gegevens van de onderneming zorgt ervoor dat de schade sneller in kaart gebracht en vergoed kan worden.
4. Inschakelen gespecialiseerd letselschadeadvocaat: indien je letselschade het gevolg is van een ongeluk veroorzaakt door een ander, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Schakel een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in om je hierbij te helpen want het verhalen van letselschade van een zelfstandige is complexe materie.
Voor zelfstandigen geldt: je bent je eigen grootste investering—zorg ervoor dat je jezelf en je toekomst goed indekt.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of ben jij als zelfstandig ondernemer slachtoffer geworden van een ongeval? Neem gemakkelijk contact op met mij of één van onze ervaren letselschadeadvocaten van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen graag!
Rob is sinds januari 2025 als Salary Partner verbonden aan AK Advocaten.
Meer artikelen van Rob van der Steen