28 aug 2024 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland
Inmiddels zijn de zomervakanties van alle regio’s ten einde gekomen en dat betekent ook dat de files met woon-werkverkeer en grote groepen kinderen ’s ochtends op de fietspaden weer terug zijn van weggeweest. Ook de tieners die rondcrossen op hun fatbikes kunnen niet meer uit het straatbeeld worden weggedacht.
Als fietser of voetganger ben je extra kwetsbaar in het verkeer. Als zij betrokken raken bij een ongeluk met een auto of scooter, lopen zij meer risico op ernstig letsel. Daarom heeft de Nederlandse wetgever ervoor gekozen om de (jonge) voetganger of fietser extra te beschermen.
Als er een ongeluk plaatsvindt tussen een motorrijtuig en een fietser/voetganger, is artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing. De bestuurder van het motorrijtuig is dan aansprakelijk voor de schade van de fietser/voetganger. Dit is alleen anders wanneer er sprake is van overmacht, maar in de praktijk slaagt een beroep op overmacht bijna nooit.
Bij een fietser/voetganger jonger dan 14 jaar moet de schade altijd 100% worden vergoed. Is het slachtoffer ouder dan 14 jaar, dan is het uitgangspunt dat minimaal 50% van de schade moet worden vergoed, ook bij een verkeersfout van de fietser/voetganger. Vaak lukt het om een meer schade vergoed te krijgen, omdat de verkeersfout van de automobilist zwaarder weegt dan die van de fietser en de gevolgen voor de kwetsbare verkeersdeelnemer groter zijn.
Volgens de WAM zou een fiets met trapondersteuning eigenlijk een motorrijtuig zijn dat moet worden verzekerd. Gelukkig voor de fatbike-rijder heeft de wetgever voor fietsen met trapondersteuning een uitzondering gemaakt als de hulpmotor niet te veel vermogen heeft (max 25 km/u) en niet doorgaat als je stopt met trappen.
Maar verleiding ligt op de loer voor de tiener die geen zin heeft om zelf naar school te moeten trappen. Voor minder dan € 20,00 worden op het internet gashendels aangeboden die je makkelijk zelf op de fiets kan aansluiten. Maar wees gewaarschuwd, want het kan zijn dat je dan volgens de wet niet meer op een fiets rijdt, maar op een bromfiets! Je moet dan niet alleen verzekerd zijn, maar ook moet je 16 jaar of ouder zijn, een rijbewijs hebben en een helm dragen. Ook moet de fatbike dan een kenteken hebben. Bovendien betekent het dat je bij een aanrijding met letsel voor een fietser of voetganger waarschijnlijk tenminste 50% van de schade moet betalen. Als ouders kun je hier dan niet voor bij je verzekering terecht. En dat kan aardig in de papieren lopen.
Denk dus nog even goed na, voordat jij jouw kind met z’n nieuwe ‘speeltje’ naar school laat gaan!
Heb je als fietser of voetganger een ongeluk gehad? En was hier een auto of brommer bij betrokken? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht. Wij helpen je graag.
Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.
Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland