Elkaar optillen op een festival: (on)schuldig lol trappen?

05 aug 2022 Letselschaderecht Mark van der Bijl

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Stel: aanstaande zaterdag ga je eindelijk naar dat festival waar je al maanden naartoe leeft. Je hebt er ontzettend veel zin in en samen met een groep vrienden ga je naar het festival toe. Wat later op de avond zit de sfeer er goed in en een van je vrienden besluit, in een dolle bui, om je op te tillen. Hier had je niet om gevraagd, maar aan de andere kant heb je hierdoor ineens vrij zicht op het podium. Alles leuk en aardig, totdat jouw vriend je loslaat, jij valt en je voet breekt.

Je gelooft het niet, maar een soortgelijke situatie heeft zich daadwerkelijk voorgedaan. De rechter moest de volgende vraag beantwoorden: heeft de een onrechtmatig gehandeld door het optillen van de ander? Op 20 juli 2022 heeft de rechtbank Gelderland hierover uitspraak gedaan. In dit blog vertel ik je daar meer over.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Wat is er gebeurd?

Op 3 augustus 2019 waren twee bekenden van elkaar aanwezig bij een festival in Amsterdam. Op enig moment tijdens het dansen, pakte de ene persoon de andere persoon (zonder aankondiging) bij haar middel en tilde haar op. Toen ze neerkwam is zij gevallen, met alle gevolgen van dien.

Letsel

Als gevolg van de val heeft het slachtoffer een breuk in haar voet opgelopen. Ze heeft hiervoor al meerdere operaties moeten ondergaan en ervaart tot op de dag van vandaag nog blijvende klachten/beperkingen aan haar voet als gevolg van het ongeval.

Welke vraag stelt de rechter zichzelf?

Dit soort ‘speels’ gedrag zie je natuurlijk vaak op een festival, maar kan dit gedrag ook onrechtmatig zijn? Niet elk gedrag dat gevaarlijk is, is ook automatisch onrechtmatig. Het gedrag is pas onrechtmatig als de kans op het oplopen van letsel door een ander zo groot is, dat de dader zich daarvan naar maatstaven van zorgvuldigheid had moeten onthouden.

''Het gedrag is onrechtmatig als de kans op het oplopen van letsel door een ander zo groot is, dat de dader zich daarvan naar maatstaven van zorgvuldigheid had moeten onthouden.''

Welke factoren zijn voor de rechter van belang om bovengenoemde vraag te kunnen beantwoorden?

Voor beantwoording van deze vraag zijn de omstandigheden van het geval van belang. In deze zaak zijn dat de volgende omstandigheden:

  • Het zijn bekenden van elkaar;
  • Ze waren aan het dansen op een festival;
  • Ze waren geen danspartners van elkaar en ze waren ook geen geoefende dansers;
  • Beiden hadden een aanzienlijke hoeveelheid alcohol op;
  • Optillen ging in een impuls en tot een hoogte van 30 cm;
  • Het optillen is zonder aankondiging of overleg gedaan.

Wat is uiteindelijk het oordeel?

De rechtbank Gelderland is van oordeel dat het in ‘aangeschoten’ toestand, in een impuls en onverwacht tot een hoogte van 30 centimeter optillen van een ander die ook ‘aangeschoten’ is, een dusdanig groot risico oplevert dat dit gedrag aangemerkt kan worden als onrechtmatig. Door deze gedraging was de kans dusdanig groot dat één of beiden tijdens het optillen of neerkomen ten val zouden komen. Dat is in deze situatie ook precies gebeurd. Het optillen van de ander was in dit geval onrechtmatig.

Hulp nodig?

Is jou iets vergelijkbaars overkomen en ben je benieuwd of je jouw schade kunt verhalen? Twijfel dan niet en neem contact op met de specialisten van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen je graag bij het verhalen van de schade die je hebt geleden.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Mark van der Bijl

Mark is gespecialiseerd in het letselschaderecht en staat slachtoffers van verkeersongevallen, sport- en spelsituaties, arbeidsongevallen, medische fouten en geweldsmisdrijven bij. Mark werkt voornamelijk voor slachtoffers.

Meer artikelen van Mark van der Bijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.