Europese dag van het slachtoffer 2025

21 feb 2025 Letselschaderecht Romana van der Leij

‘Doorbreek het beeld van slachtofferschap’

De Europese Dag van het Slachtoffer wordt jaarlijks op 22 februari gehouden. Deze dag (ook wel: European Day for Victims of Crime) werd in 1990 in het leven geroepen door Victim Support Europe, een overkoepelende organisatie die zich inzet voor slachtofferhulp in Europa.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Aandacht voor slachtoffers en hun families

Organisaties uit heel Europa vragen op 22 februari aandacht voor de rechten en positie van slachtoffers van misdrijven en andere ingrijpende gebeurtenissen. Tevens is ook aandacht voor de families van deze slachtoffers en de effecten van misdaad op deze slachtoffers en hun families.

Doorbreek het beeld van slachtofferschap

Dit jaar staat de dag in het teken van het thema ‘Doorbreek het beeld van slachtofferschap’. Het doel? Bewustwording creëren over hoe we naar slachtoffers kijken en hoe onze onbewuste aannames en oordelen hun herstel en (gevoel van) erkenning kunnen beïnvloeden. Hoe we kijken naar slachtofferschap, hangt namelijk sterk samen met onze eigen blik op de wereld en onze eigen ervaringen en overtuigingen.

In aanloop naar deze dag organiseerde Slachtofferhulp Nederland op 13 februari 2025 een online seminar. Tijdens dit seminar werd onder andere benadrukt hoe belangrijk het is om verder te kijken dan de stereotiepe opvattingen over slachtoffers. Tevens werd aandacht besteed aan hoe we vooroordelen kunnen doorbreken en de wijze waarop we slachtoffers (op een goede manier) kunnen benaderen.

slachtofferrechten

''De Europese Dag van het Slachtoffer wordt jaarlijks op 22 februari gehouden.''

Oproep: word je bewust van je onbewuste aannames

Volgens Klaas Dijkhoff – een van de sprekers op het seminar – hebben niet alleen slachtoffers, maar ook (wij als) professionals vooroordelen. ‘We kijken met een bepaalde bril naar mensen die iets hebben meegemaakt. En dit heeft gevolgen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat rechters daders zwaarder straffen als het slachtoffer zich gedraagt zoals we verwachten. Maar als iemand boos is of sterk overkomt, dan wringt dat in ons hoofd en ontstaat het risico op victim blaming’. ‘Hij had daar niet moeten lopen.’ Waarom accepteren we alleen bepaalde vormen van slachtofferschap en negeren we anderen? vraagt Dijkhoff zich – wat mij betreft terecht –  af.

Het doorbreken van vooroordelen vraagt om een andere manier van luisteren, verbinden en begrijpen. Daarbij is het van belang dat wij onszelf bewust worden van de onbewuste aannames en (voor)oordelen. Alleen dan kan men anders gaan handelen en het beeld van slachtofferschap doorbreken.

Hoe men reageert op slachtoffers heeft namelijk een grote invloed op hun herstelproces.

Wij merken dat men na een heftige gebeurtenis allereerst de weg naar juiste hulp niet altijd weet te vinden. Slachtoffers zien zichzelf niet altijd als slachtoffer, bagataliseren wat hen is overkomen of weten niet goed waar ze moeten zijn voor de juiste en passende hulp.

Onder andere daarom al is het belangrijk dat men met een open blik kijkt, zonder te oordelen, en ruimte maakt voor hun verhaal.

AK Advocaten: juridische ondersteuning van slachtoffers en nabestaanden

AK Advocaten zet zich al jarenlang en met een groot gespecialiseerd team in voor de juridische ondersteuning van slachtoffers (en nabestaanden) van zeden- en geweldsmisdrijven, verkeersongelukken, arbeidsongevallen en andere ingrijpende gebeurtenissen.

Op deze Europese Dag van het Slachtoffer willen wij extra aandacht vestigen op de rechten en positie van slachtoffers (en hun families) en de effecten van ingrijpende gebeurtenissen op hen.

Hulp nodig?

Ben jij slachtoffer (of nabestaande) geworden van een strafbaar feit of ongeval? Wil je weten wat jouw rechten zijn en of je recht hebt op een schadevergoeding? Of heb je andere vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met mij of een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen je graag verder!

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Romana van der Leij

Romana werkt sinds februari 2024 op de sectie Letselschade van AK Advocaten. Voordat zij bij AK kwam, werkte Romana ruim zeven jaar bij een advocatenkantoor in Oosterhout, waarvan zesenhalf jaar als advocaat.

Meer artikelen van Romana van der Leij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.