Interview – Achter de toga: wie is Jolanda?

27 okt 2022 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Het interview moest ze een aantal keer verplaatsen, want ze was druk. Uiteindelijk kwam het er toch van, kort voor ze vanwege het 40-jarig jubileum met het hele kantoor naar Porto zou vertrekken. Aan het woord is Jolanda Broeders, al bijna 28 jaar een zeer bevlogen letselschadeadvocaat bij AK. Wie schuilt er achter haar toga?

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Het was moeilijk je te pakken te krijgen, was je zo druk?

“Ja, enorm. Niet alleen met zaken, maar ook met de begeleiding van nieuwe medewerkers. Er zijn de laatste tijd best veel nieuwe mensen begonnen en in plaats van individuele begeleiding heb ik er nu een keer voor gekozen om een soort klasje te organiseren. Dat was echt wel heel erg leuk. Nieuwe mensen zijn vaak zó enthousiast. Als ze meegaan naar een bespreking zitten we vaak nog wel een halfuur na te praten omdat ze zoveel vragen hebben. Dat enthousiasme vind ik heerlijk.”

Deze interviewreeks heet ‘Achter de toga’, heb jij een bijzondere toga?

“Nee, ik heb niet eens een eigen toga. Ik leen er nog steeds een van kantoor. Daar zit wel een grappig verhaal aan vast, want we hebben op kantoor drie verschillende maten: S, M en L. Ik ben vrij klein van stuk dus ik neem altijd de S mee. Maar op een dag waren de S en de M niet meer beschikbaar, dus toen moest ik de L meenemen. Die was eigenlijk veel te lang. Je raadt het al: toen ik mijn pleitnota aan de voorzitter van de rechtbank wilde overhandigen bleef ik in de zoom van de toga hangen en ging ik volledig gestrekt. Gelukkig bezeerde ik niets, maar ik vond het wel enorm gênant. De voorzitter moest er zó hard om lachen, op een gegeven moment kreeg hij zelfs een beetje de slappe lach. Achteraf kon ik er gelukkig ook wel om lachen. En het mooie was, ik had een beetje tegen deze zaak opgezien omdat ik rekening hield met een gigantische discussie met de wederpartij. Maar door die struikelpartij van mij brak het ijs en verliep de zitting beter dan ik van tevoren had gehoopt.”

samenwerking beeindigen

''Als letselschadeadvocaat kan ik echt het verschil maken, door mensen heel goed en op maat te begeleiden. Ik kan wel zeggen dat daar mijn liefde voor mensen en mijn liefde voor het vak samenkomen.''

Jolanda Broeders

Wat doe je, als je tijd hebt, naast je werk?

“Sinds kort heb ik een nieuwe hobby, tuinieren. Daar kan ik ontzettend van genieten. Dat zit zo: in de coronatijd hebben we met het hele gezin, mijn man en ik hebben vier kinderen, het gekke plan opgevat om zelf een zwembad in onze tuin aan te leggen. We hebben bijna alles zelf gedaan. Ook ik heb lopen sjouwen met wapeningsstaal en kruiwagens vol met betonzand. Sinds het zwembad af is lig ik er vrijwel iedere ochtend in. En heb ik dus uitzicht op de tuin, en ben ik mij ook meer gaan interesseren voor de planten en bloemen die erin staan. Ik begin het tuinieren al aardig onder de knie te krijgen en vind dan ook dat we nu echt een héle mooie tuin hebben. Het grappige is wel dat mensen niet geloven dat ik dat heb gedaan.”

Maakt je gezin ook gebruik van het zwembad?

“Ja, zeker. Afgelopen zomer boften we natuurlijk onwijs met het weer, dus waren de kinderen regelmatig in het zwembad te vinden. En daar ben ik blij om, want ze zijn inmiddels allemaal aan het studeren en het huis uit. Ik heb dus echt wel last van het empty-nest-syndroom. Het zwembad was stiekem een mooi lokkertje om ze af en toe weer even naar huis te krijgen.”

Als we nu weer terugkomen op je werk, wat drijft je daarin?

“Het werken met en voor mensen. Mensen van verschillende achtergrond, van verschillende leeftijden en met steeds weer een ander verhaal. Ik tref ze vaak op één van hun meest kwetsbare momenten. Dan zitten ze echt met hun handen in het haar en is niet alleen het slachtoffer, maar het hele gezin ontregeld. Ook heerst er vaak veel onzekerheid. Niet alleen over hun medische situatie, maar ook over hun baan en de financiën. Terwijl het soms jarenlang duurt voordat ze duidelijkheid hebben over hun medische eindsituatie. Als letselschadeadvocaat kan ik dan echt het verschil maken, door ze heel goed en op maat te begeleiden. Ik kan wel zeggen dat daar mijn liefde voor mensen en mijn liefde voor het vak samenkomen.”

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

2 reacties op “Interview – Achter de toga: wie is Jolanda?”

  1. Mooi interview, krijg je naast dat ik je ken als letselschadeadvocaat ook een inkijk/indruk van je privé leven en daardoor begrijp ik en dat vind ik zo mooi dat je het werk als letselschadeadvocaat ook zeer ter harte gaat en betrokken bent bij de mensen die het aangaat. Mooi!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.