Wat te doen na een verkeersongeluk: tips voor het invullen van het aanrijdingsformulier

07 feb 2025 Letselschaderecht Linda Brokken

Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen in Nederland betrokken bij een verkeersongeluk. Als je betrokken raakt bij een ongeluk is het belangrijk om een aanrijdingsformulier in te vullen, ook wel bekend als het schadeformulier. Dit document kan je veel discussie en problemen besparen. Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden bij het invullen van het formulier.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

1. Vul altijd een aanrijdingsformulier in

Het is essentieel om altijd een aanrijdingsformulier in te vullen, zelfs als de tegenpartij direct schuld erkent. De tegenpartij kan later van mening veranderen, wat tot vervelende discussies kan leiden.

Is de politie ter plaatse gekomen? Vul dan ook een aanrijdingsformulier in. De politie is vaak ná het ongeval pas ter plaatse. Aan de hand van wat de politie hoort en ziet wordt een rapport opgesteld. Vaak blijkt daaruit niet precies wie wat heeft gezegd of gezien.

2. Wees volledig en nauwkeurig

Noteer alles wat van belang kan zijn op het aanrijdingsformulier. Maak een duidelijke situatieschets en zet een kruis in de betreffende vakjes om de schets te verduidelijken. Als er getuigen zijn, noteer dan hun namen, adressen en telefoonnummers. Ook dat voorkomt latere discussies over de aanwezigheid van getuigen.

''Het juist invullen van het aanrijdings- of schadeformulier kan je veel discussie en problemen besparen.''

3. Meld letsel, hoe klein ook

Kruis aan of er sprake is van letsel, zelfs als het letsel op het eerste oog licht lijkt. Klachten kunnen later verergeren, en het is belangrijk dat dit gedocumenteerd is.

4. Onderteken alleen als je het eens bent

Ben je het niet eens met wat de tegenpartij heeft ingevuld? Teken dan niet voor het aanrijdingsformulier of noteer duidelijk dat je het niet eens bent en waarom je het niet eens bent. Een ondertekend aanrijdingsformulier heeft dwingende bewijskracht, wat betekent dat een rechter moet uitgaan van de juistheid van de inhoud. Als je het formulier ondertekent en later blijkt dat het onjuist is, moet jij de onjuistheid bewijzen. Als je dat niet kan bewijzen kan het verkeerd ingevulde formulier verstrekkende gevolgen hebben.

Soms helpt de politie bij het invullen van het aanrijdingsformulier. Controleer ook dan goed of jij het eens bent met de inhoud voordat jij het ondertekent.

Hulp nodig?

Het invullen van een aanrijdingsformulier vereist zorgvuldigheid. Heb je meer informatie nodig? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie letselschaderecht. We staan klaar om je te helpen.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Linda Brokken

Linda is in juli 2020 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie liep zij onder meer stage bij AK Advocaten. Sinds september 2020 is Linda aan ons kantoor verbonden en sinds maart 2022 als advocaat.

Meer artikelen van Linda Brokken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.