‘Kijk je goed uit in het verkeer?’ ‘Ja, mam; niet zo zeuren’

08 sep 2022 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Dit gesprek zal de komende weken veel worden gevoerd in de huishoudens met schoolgaande kinderen. Sinds deze week zijn namelijk ook de scholen in het zuiden van het land weer begonnen. Daarmee is het schooljaar 2022/2023 officieel van start gegaan.

De start van een nieuw schooljaar betekent voor ons als letselschadeadvocaten een toename van het aantal nieuwe zaken waarin jongeren betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval. Massaal wordt de fiets of het OV gepakt om in de vroege ochtend of drukke avondspits van of naar school te gaan. Menig puber heeft daarbij niet direct de volle aandacht op het verkeer. Dat vraagt toch om een (tijdelijke) extra alertheid van de andere weggebruikers, en dan met name van de automobilist. Veilig Verkeer Nederland voert hier ook elk jaar campagne voor. Ze waarschuwen de automobilist voor de plotselinge aanwezigheid van fietsende kinderen. Zes of zeven weken zie je ze namelijk niet en opeens zijn ze er weer in groten getale.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Als ouder wordt je grootste nachtmerrie waarheid als je kind gewond raakt bij een verkeersongeval. Hieronder een aantal praktische punten om aan te denken als deze verschrikkelijke situatie zich voordoet:

1. Invullen aanrijdingsformulier

Een heel belangrijk punt is het invullen van een aanrijdingsformulier. Op dat formulier vul je samen met de wederpartij in wat er is gebeurd. Ik schreef hier eerder al een blog over.

2. Recht op schadevergoeding

De schade van kinderen tot 14 jaar moet volledig worden vergoed. Is jouw kind ouder dan 14 jaar? Dan moet minimaal 50% van de schade worden vergoed. Mijn collega Suzanne van Reedt Dortland schreef hier eerder al een blog over.

3. Verzamel zelf zo veel mogelijk informatie

Vlak na een ongeval komt er veel op je af. Het is een hectisch moment waarin je je concentreert op jouw kind. Heel begrijpelijk natuurlijk. Toch is het belangrijk dat je ook direct probeert zo veel mogelijk bewijs te verzamelen over wat er is gebeurd. Vertrouw er niet te veel op dat anderen, zoals de politie, dat wel zullen doen. Mijn collega Linda Brokken schreef hier eerder ook al een blog over.

kapotte fiets

''Als ouder wordt je grootste nachtmerrie waarheid als je kind gewond raakt bij een verkeersongeval.''

Is jouw kind betrokken geraakt bij een verkeersongeval en wil je hulp bij het verhalen van de letselschade? Neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij bespreken graag met je wat we voor je kunnen doen!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.