03 apr 2025 Letselschaderecht Maartje Klompers
Als ouder denk je er liever niet over na, maar ook kinderen kunnen letsel oplopen bij een ongeval. Wat moet je doen als je kind letselschade oploopt door toedoen van iemand anders? Hoe worden de belangen van je kind beschermd? En op welke vergoedingen kunnen ouder en kind aanspraak maken?
Wanneer je als ouder kosten maakt, zoals medische kosten of reiskosten voor ziekenhuisafspraken, dan kun je deze kosten verhalen op de aansprakelijke partij. In de meeste gevallen is dit een verzekeraar. Het gaat dan om kosten die het kind zelf had kunnen vorderen als hij of zij deze kosten zelf gemaakt zou hebben. We noemen dit verplaatste schade.
Ook als je als ouder de verzorging van je kind op je neemt of bijvoorbeeld familieleden helpen bij de verzorging, bestaat recht op schadevergoeding. Dat je feitelijk geen kosten maakt, doet er niet toe. Er wordt dan aangesloten bij de kosten die je normaal gesproken kwijt zou zijn geweest als je hiervoor wél professionele hulp had ingeschakeld. Daarvoor is wel noodzakelijk dat het inschakelen van professionele hulp ook normaal en gebruikelijk is.
Wanneer aan het einde van een letselschadetraject de schadevergoeding definitief wordt vastgesteld dan wordt in een vaststellingsovereenkomst opgenomen hoeveel schadevergoeding een kind ontvangt. Deze vaststellingsovereenkomst mag pas door de ouders worden ondertekend na goedkeuring van de kantonrechter. De kantonrechter controleert de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en onderzoekt of de belangen van het kind voldoende worden beschermd. De kantonrechter mag aan het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst ook voorwaarden verbinden. Bijvoorbeeld dat de schadevergoeding die het kind ontvangt, wordt betaald op een rekening met een BEM-clausule.
Als een kind een schadevergoeding ontvangt, is het belangrijk dat dit geld zorgvuldig wordt beheerd. De BEM-clausule voorkomt dat het schadebedrag voortijdig of ondoordacht wordt uitgegeven. Verzekeraars betalen de schadevergoeding ten behoeve van een minderjarige op een bankrekening met BEM-clausule. Pas als het kind 18 jaar oud is, kan hij of zij zelf over het geld beschikken. Tot die tijd kan er alleen geld van de rekening worden opgenomen met toestemming van de kantonrechter.
Bij verkeersongevallen hebben kinderen een extra juridische bescherming. Wanneer een kind tot 14 jaar betrokken raakt bij een verkeersongeval met een motorvoertuig en daarbij letsel oploopt, wordt de volledige schade van het kind vergoed. Dit geldt zelfs als het kind verantwoordelijk was voor het ongeluk, bijvoorbeeld omdat het kind door rood fietste. Bij kinderen van 14 jaar en ouder wordt ten minste 50% van de schade vergoed. Afhankelijk van de gemaakte verkeersfouten en de ernst van het letsel kan dit percentage hoger zijn. Slechts in uitzonderlijke situaties kan de bestuurder van het motorvoertuig zich beroepen op overmacht.
Heb je vragen over letselschade bij kinderen? Neem dan contact op met mij of één van onze andere ervaren slachtofferadvocaten van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen graag!
Maartje is advocaat bij de sectie Letselschade van AK Advocaten. Ze staat slachtoffers bij die letsel hebben opgelopen door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een arbeidsongeval of een medische fout.
Meer artikelen van Maartje Klompers