27 aug 2024 Letselschaderecht Joost van Beek
Nederland ligt voor een belangrijk gedeelte onder de zeespiegel. Dat maakt dat Nederland een ideaal land is voor de fanatieke watersporters. Naast mijn werk als letselschade advocaat ga ik zelf ook regelmatig naar het strand om te kitesurfen. Daarbij valt het op dat met het warme weer ook de minder ervaren waterratten zich aan deze veelal risicovolle sporten wagen. Dat zorgt ervoor dat de kans op ongelukken op het water verder toeneemt. Voorkomen is beter dan genezen, maar wat doe je als jij betrokken raakt bij een ongeval op het water? In dit blog lees je daar meer over.
Er zijn veel verschillende soorten watersport. In Nederland zijn met name de volgende sporten populair:
Meestal worden deze sporten beoefend op een meer of in de zee, maar bepaalde sporten kunnen ook in een zwembad gedaan worden. Daarnaast is er sinds kort een zogenaamde ‘surfpool’ in een gracht in het centrum van Rotterdam. Kortom: watersporten kan tegenwoordig bijna overal. Maar hoe zit het dan met de aansprakelijkheid als je betrokken raakt bij een watersportongeval?
Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij de vraag of iemand aansprakelijk is bij een watersportongeval. In de kern gaat het meestal om de vraag of er sprake is van een ‘onrechtmatige gevaarzetting’. Kortgezegd betekent dit dat de ander verweten kan worden dat diegene een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd. Daarbij spelen wettelijke en niet-wettelijke normen een rol. Als een surfer tegen een zwemmer aansurft in een zwemlocatie, zal de surfer aansprakelijk zijn omdat hij daar niet mocht surfen. In een zogenaamde ‘surfpool’ zal diezelfde surfer daarentegen minder snel aansprakelijk zijn. In die situatie is het namelijk de zwemmer die op de verkeerde plek is gaan zwemmen.
Net als bij andere sporten, zijn er op het water ook regels waar de sporters zich aan moeten houden. Zo zijn er bijvoorbeeld de voorrangsregels waar de watersporters zich onderling aan moeten houden. In een commerciële setting van een zwembad of een ‘surfpool’ kunnen daarnaast vanuit de onderneming aanvullende huisregels van toepassing zijn. Hoewel overtreding van een dergelijke regel niet altijd tot aansprakelijkheid leidt, is het vaak wel een belangrijke indicatie daarvoor.
Bij veel watersporten is het belang van goed functionerend sportmateriaal groot. Voor de eigen veiligheid maar ook voor die van een ander. Bij de kitesurfsport kopen beginners soms een oude tweedehands kiteset. Daar zit dan vaak een verouderd veiligheidssysteem (om de kite los te maken in geval van nood) en versleten lijnen op. Als in dit geval de lijnen van de beginner afbreken en de losvliegende kite een ongeluk veroorzaakt, is de beginner aansprakelijk voor de schade. Goedkoop is in dat geval duurkoop. Voor de eigen veiligheid en die van anderen is het belangrijk om het sportmateriaal goed te onderhouden en zonodig te repareren/vervangen.
Een van de problemen die veel voorkomt bij watersportongevallen is een gebrek aan bewijs. Zo zijn er vaak, los van de betrokken partijen, geen getuigen aanwezig en heeft de gemiddelde windsurfer geen dashcam (al hebben ze gelukkig soms wel een GoPro). Net als in het verkeersrecht is het daarom verstandig om samen met de wederpartij een aanrijdingsformulier te ondertekenen. Helaas is er in de watersportwereld geen standaard aanrijdingsformulier (of beter gezegd: aanvaringsformulier), zoals we dat in het verkeersrecht kennen. Gelukkig zijn er geen vormvereisten en is het daardoor heel eenvoudig om dit zelf te maken. Het is belangrijk om het volgende op papier te zetten of te appen/mailen met de wederpartij:
Bij een watersportongeval veel factoren een rol bij de beoordeling van de aansprakelijkheid. Ben jij slachtoffer van een watersportongeval? Neem dan kosteloos telefonisch contact op met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht. Dan bespreken wij de mogelijkheden om de andere partij aansprakelijk te stellen voor de schade.
Joost is in augustus 2022 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds september 2022 startte hij als juridisch medewerker. Inmiddels is Joost beëdigd en werkt hij als advocaat bij AK Advocaten.
Meer artikelen van Joost van Beek