De Letselschade Richtlijnen 2023: hogere vergoedingen

10 jan 2023 Letselschaderecht Celine Yue

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Richtlijnen Letselschade Raad

Iets wat wij met z’n allen in het afgelopen jaar hebben gemerkt: de stijgende inflatie. Dit heeft ook invloed op de letselschadevergoedingen in 2023. Hogere benzinekosten leiden bijvoorbeeld tot hogere reiskosten die je maakt in verband met afspraken in het ziekenhuis. Met andere woorden wordt de schade groter en zullen de vergoedingen ook hoger moeten.

De Letselschade Raad heeft een aantal richtlijnen opgesteld waarmee de hoogte van schadeposten makkelijker kan worden vastgesteld. In de richtlijnen worden vaste bedragen aan schadevergoedingen (normbedragen) geregeld. Mijn collega Astrid heeft in 2022 een serie blogs geschreven over de richtlijnen van De Letselschade Raad:

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Indexering 2023

De Letselschade Raad evalueert jaarlijks of indexering van de normbedragen noodzakelijk is. Als gevolg van de stijgende inflatie en de cao-loonindex in 2022 vond de Letselschade Raad het noodzakelijk om de vergoedingen van alle richtlijnen aan te passen. Dit heeft ertoe geleid dat de vergoedingen in alle richtlijnen zullen worden verhoogd per 1 januari 2023.

In het kort zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

Huishoudelijke hulp

Voor de eerste drie maanden wordt gebruik gemaakt van de normbedragen. Deze bedragen zijn verhoogd. Na drie maanden geldt een uurtarief. Dit uurtarief is verhoogd van € 10,00 naar € 11,00.

Kilometervergoeding

Volgens de ANWB zijn de autokosten in 2022 fors gestegen. De kilometervergoeding gaat van € 0,30 naar € 0,33.

Studievertraging

Omdat de cao-lonen zijn gestegen, wordt de schade als gevolg van studievertraging ook groter. Het slachtoffer zal later op de arbeidsmarkt actief zijn, omdat de studie wordt onderbroken en mist daardoor de kans om eerder inkomen te genereren.

''De stijgende inflatie heeft ook invloed op de letselschadevergoedingen in 2023.''

Zelfwerkzaamheid

Omdat het slachtoffer niet meer in staat is om te klussen in en om de woning, zal daarvoor anderen (vakmensen) moeten worden ingeschakeld. De kosten van materialen zijn gestegen en daardoor het uurloon van deze vakmensen. Dit zorgt ervoor dat de vergoedingen aan slachtoffers ook hoger moeten.

Ziekenhuis- en revalidatiedaggeldvergoeding

Als een slachtoffer in een ziekenhuis of revalidatiecentrum verblijft, worden er kosten gemaakt. Die kosten zijn bijvoorbeeld nodig om het verblijf te veraangenamen, zoals de aanschaf van boeken, consumpties, parkeergeld familiebezoek etc. Deze kosten zijn gestegeb. Dit leidt er toe dat de ziekenhuisdaggeldvergoeding van € 31,00 naar € 35,00 gaat en de revalidatiedaggeldvergoeding van € 16,00 naar € 18,00.

Vragen?

Wil je meer weten over de richtlijnen van de Letselschade Raad en of je recht hebt op bepaalde vergoedingen? Lees dan de blogreeks schadeposten van Astrid. Houd daarbij wel rekening met de wijzigingen van de tarieven in 2023. Heb je andere vragen met betrekking tot dit blog? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht.

Ik heb een vraag

Over de blogger
Celine Yue

Céline werkt sinds september 2022 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten. Voordat zij bij AK Advocaten kwam werkte Céline als advocaat bij een kantoor in de omgeving van Rotterdam.

Meer artikelen van Celine Yue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.