De uitspraak in de grootste online misbruikzaak van Nederland

08 mei 2024 Letselschaderecht Jytte Faber Ine Dilven

Eerder schreven mijn collega Ine Dilven en ik al een blog over de grootste online misbruikzaak van Nederland. Vandaag, woensdag 8 mei 2024, sprak de rechtbank het vonnis uit. Gianni de W. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar en heeft daarbij een tbs (terbeschikkingstelling) met voorwaarden opgelegd gekregen. Ben je benieuwd hoe de rechtbank tot deze strafoplegging is gekomen? Lees dan vooral door!

Ik wil meer weten over deze zaak

Twee vonnissen

Gianni de W. is zowel als minderjarige als meerderjarige berecht, omdat de door hem gepleegde strafbare feiten zich uitstrekken over een periode van ruim acht jaar. Aan het begin van deze pleegperiode was hij zelf nog minderjarig. Dat is dan ook de reden dat een gedeelte van deze strafzaak bij de jeugdrechtbank (en dus achter gesloten deuren) is behandeld.

Bijzondere aandacht voor de doelen van het strafrecht

In beide vonnissen heeft de rechtbank uitgebreid aandacht besteed aan de doelen van het strafrecht. Dit zijn er drie: vergelding, generale preventie en speciale preventie.

Ten aanzien van de vergelding staat de rechtbank in het bijzonder stil bij de grote hoeveelheid jonge slachtoffers, de lange pleegperiode en het enorme leed dat hij de meisjes heeft aangedaan. Gelet hierop vindt de rechtbank alleen een lange gevangenisstraf passend.

De generale preventie houdt in dat er van het vonnis een afschrikkende werking naar de maatschappij uit moet gaan. De rechtbank wil een duidelijk signaal afgeven dat de digitale (zeden)criminaliteit stevig wordt aangepakt. In een maatschappij waarin internet en sociale media niet meer weg te denken zijn, is dit hard nodig.

Met speciale preventie wordt bedoeld dat de rechtbank kijkt wat deze verdachte nodig heeft om in het vervolg te worden weerhouden van het plegen van strafbare feiten. Gelet op de meewerkende houding van de (inmiddels) veroordeelde, zijn ziekte-inzicht en zijn wens om behandeld te worden, wordt er daarom een intensieve vorm van behandeling opgelegd.

sextortion online misbruik

‘Gianni de W. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar en heeft tbs met voorwaarden opgelegd gekregen.’

De strafmaat: gevangenisstraf en tbs met voorwaarden

De rechtbank wilde in deze zaak een lange gevangenisstraf opleggen met daarnaast een tbs met voorwaarden. Dit laatste was ook door de deskundigen die ter zitting gehoord zijn, geadviseerd.

Bij een tbs met voorwaarden mag ‘slechts’ een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar worden opgelegd. Om die reden is het juist interessant (en gunstig voor de slachtoffers) dat hier in feite sprake is van twee strafzaken: een minderjarige én een meerderjarige zaak. Er kunnen dan namelijk 2 straffen worden opgelegd naast elkaar.

In de meerderjarige zaak heeft verdachte 5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen en een tbs met voorwaarden. In de minderjarige zaak heeft verdachte 1,5 jaar jeugddetentie opgelegd gekregen. Dit wordt in de praktijk een gevangenisstraf, gelet op de inmiddels meerderjarige leeftijd van Gianni de W.

Schadevergoeding

Daarnaast is er aan veel slachtoffers een schadevergoeding toegekend. In totaal moet Gianni de W. ruim € 90.000,00 aan schadevergoeding betalen. De bedragen verschillen per slachtoffer. Zo wordt rekening gehouden met de ernst van de feiten, de lengte van de periode en of er professionele (psychische) hulp is ingeschakeld.

Vragen?

Ben je zelf slachtoffer geworden van sextortion of een ander gewelds- of zedenmisdrijf? Wil je aangifte doen of heb je vragen over bijstand in de strafzaak? Neem gemakkelijk contact op met één van onze ervaren slachtofferadvocaten.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jytte Faber

Jytte werkt sinds september 2022 bij AK Advocaten op de sectie letselschade. Vanaf juli 2023 is zij als advocaat aan het werk op deze sectie.

Meer artikelen van Jytte Faber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.