Schadevergoeding bij een verkeersongeval met een auto: wat zijn jouw rechten in een overzicht?

26 mei 2025 Letselschaderecht Esra Sarigöl

Een verkeersongeval meemaken is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Naast de schrik en het (eventuele) letsel krijg je vaak te maken met allerlei praktische zorgen: medische kosten, reiskosten voor de behandelingen en misschien andere hoge kosten. Het is dan belangrijk om te weten waar je recht op hebt en hoe je een schadevergoeding kunt krijgen. In deze blog leg ik het overzichtelijk voor je uit.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

1. Wie is aansprakelijk?

De eerste stap is het vaststellen van aansprakelijkheid. In veel gevallen is de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk voor de schade. Dit wordt beoordeeld op basis van verkeersregels en het gedrag van de betrokken partijen. Soms zijn beide partijen deels schuldig. In dat geval wordt de aansprakelijkheid gedeeld. Dit wordt ook wel “eigen schuld” genoemd.

Het is op voorhand niet altijd meteen duidelijk wie er schuld heeft of dat beide partijen deels verantwoordelijk zijn. In zulke situaties is het verstandig om juridisch advies in te winnen.

Ook jouw eigen verzekering kan soms uitkomst bieden, bijvoorbeeld via een schadeverzekering voor inzittenden (SVI).

2. Hoe bewijs je?

Volg deze stappen:

  1. Vul het schadeformulier in, samen met de tegenpartij, direct na het ongeval. Controleer goed wat er wordt ingevuld, vooral de situatieschets en de omschrijving van het ongeluk. Ben je het ergens niet mee eens? Zet dan geen handtekening. In dat geval kun je beter zelf een eenzijdig ingevuld en ondertekend schadeformulier opstellen. Onderteken het formulier alleen als je volledig achter de inhoud staat. Dat voorkomt later discussies of misverstanden.

  2. Verzamel bewijs – foto’s van de situatie, schade, verklaringen van getuigen. Komen jullie er samen niet uit of ontstaat er discussie? Schakel dan de politie in om het ongeval vast te leggen in een proces-verbaal. Duidelijk bewijs kan later van grote waarde zijn bij het verhalen van de schade. Op onze website vind je ook een blog met tips voor het invullen van het aanrijdingsformulier.

  3. Laat je schade vaststellen, bijvoorbeeld via een schade-expert.

  4. Meld de schade bij jouw verzekeraar en/of bij de verzekeraar van de tegenpartij.

  5. Overweeg juridische hulp, vooral bij letselschade of onduidelijke aansprakelijkheid.

3. Wat als de tegenpartij niet verzekerd is?

Is de tegenpartij niet verzekerd of is het een “doorrijder”? Dan kun je in sommige gevallen terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij vergoeden onder bepaalde voorwaarden je schade. Ook dan is het verstandig om een belangenbehartiger in te schakelen.

4. Wat valt onder de schadevergoeding?

Na een ongeval kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van zowel materiële als immateriële schade.

  • Materiële schade omvat bijvoorbeeld de kosten voor het herstel van jouw auto, kapotte spullen in het voertuig en medische uitgaven. Maar ook reiskosten naar artsen of fysiotherapeuten, verlies aan verdienvermogen en hulp in het huishouden kunnen hieronder vallen.

  • Heb je door het ongeval lichamelijk of geestelijk letsel opgelopen, dan kun je een vergoeding krijgen voor de pijn, het verdriet en het gederfd levensvreugde die daarmee gepaard gaan. Dit wordt ook wel smartengeld oftewel immateriële schade genoemd.

botsing auto's

“Na een verkeersongeval heb je vaak recht op schadevergoeding, maar om die te krijgen, is het cruciaal om bewijs te verzamelen, je rechten te kennen en de juiste hulp in te schakelen.”

Tips:

  • Bewaar alle nota’s, facturen en betalingsbewijzen van kosten die je in verband met het ongeval hebt gemaakt, zoals medische behandelingen, medicatie, hulpmiddelen, vervangend vervoer etc.
  • Houd nauwkeurig bij welke kilometers je maakt voor medische afspraken.
  • Noteer wanneer je niet hebt kunnen werken als gevolg van het letsel en bewaar loonstroken of inkomensverklaringen ter onderbouwing van jouw verlies aan verdienvermogen.
  • Registreer hoeveel uur je huishoudelijke hulp hebt moeten inschakelen (betaald of onbetaald).
  • Maak een overzicht van zorgkosten die je niet vergoed krijgt via de zorgverzekeraar en bewaar de nota’s.
  • Noteer ook de tijd die vrienden of familie aan jou hebben besteed voor hulp; bijvoorbeeld bij vervoer, boodschappen of verzorging – ook dat kan onder schadevergoeding vallen.

Conclusie

Na een verkeersongeval met een auto komt er vaak veel op je af. Het is dan belangrijk om, hoe lastig dat ook kan zijn, rustig te blijven, de juiste informatie en bewijsmaterialen te verzamelen en je te laten adviseren over jouw rechten. Zeker bij ernstig en/of blijvend letsel heb je in veel gevallen recht op een schadevergoeding.

Toch is het krijgen van een schadeclaim vaak ingewikkelder dan je denkt. Je hebt te maken met verzekeraars, medisch adviezen, (juridische) vragen en soms ook emoties die je verwerken moet. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen.

Ons team staat klaar om je te helpen. Vanaf het eerste contact nemen we de zorgen zoveel mogelijk uit jouw handen. We luisteren naar jouw verhaal, beoordelen je situatie en begeleiden je stap voor stap bij het indienen en afhandelen van de schadevordering. Zo kun jij je focussen op jouw herstel, terwijl wij zorgen voor de rest.

Vragen naar aanleiding van dit blog of ben jij zelf ook slachtoffer geweest van letsel? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie letselschaderecht.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Esra Sarigol

Esra werkt sinds december 2022 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten. Hiervoor werkte zij als advocaat bij een in letselschade gespecialiseerd kantoor in Arnhem.

Meer artikelen van Esra Sarigol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.