Arbeidsmediation in het tweede spoor

07 okt 2022 Mediation Dimitri Kochx

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In een serie blogs vertel ik u meer over mediation in een arbeidsconflict: wat is het, wat zijn de voors en tegens en hoe werkt arbeidsmediation in de praktijk? Om die laatste vraag te beantwoorden neem ik u in dit blog mee in een praktijkvoorbeeld.

Ik wil meer weten over mediation

Een burn out en re-integratie in het tweede spoor

Hans werkt al jarenlang bij zijn werkgever, een groot transportbedrijf. Op een gegeven moment krijgt hij het gevoel dat hij een beetje op een zijspoor raakt. Hij krijgt geen kansen meer om zichzelf verder te ontwikkelen, terwijl jongere collega’s hem links en rechts inhalen. Naast zijn werk wordt Hans opgeslokt door privéproblemen. Zijn puberende zoon is van school gestuurd en zorgt ook thuis voor veel spanningen. Dit heeft weer zijn weerslag op zijn huwelijk. Na een tijdje loopt de emmer van Hans over en meldt hij zich ziek met een burn-out.

Het re-integratietraject verloopt niet erg voortvarend. Hans voelt zich op zijn werk nog steeds niet gezien en heeft niet het gevoel dat zijn werkgever graag wil dat hij snel terugkeert op de werkvloer. Tot een gesprek hierover komt het niet. Na een aantal maanden geeft de werkgever na overleg met een arbeidsdeskundige aan geen mogelijkheden te zien voor re-integratie binnen het bedrijf (het eerste spoor). In overleg met de bedrijfsarts wordt er besloten voor een re-integratie buiten de onderneming (het tweede spoor). De werkgever schakelt daarvoor een re-integratiebureau in.

Het re-integratiebureau regelt dat Hans kan re-integreren bij een andere organisatie. Nadat Hans hier een paar dagen is geweest, knapt er iets bij hem. De werkzaamheden die hij moet uitvoeren liggen vér beneden zijn niveau. Het voelt voor Hans meer als bezigheidstherapie. Deze frustratie zorgt voor een terugval en Hans meldt zich weer volledig ziek. Hierop besluit de bedrijfsarts een mediator in te schakelen.

De mediation

Tijdens de mediation laat de mediator Hans eerst vertellen wat hem dwarszit. Ook vraagt hij hoe beide partijen de situatie en de communicatie over en weer hebben ervaren. Hier komt duidelijk uit naar voren dat zowel Hans als de werkgever in een eerdere fase, om een conflict te vermijden, een goed gesprek uit de weg zijn gegaan. De werkgever zag een wat verzuurde en uitgebluste medewerker, die blijkbaar werd opgeslokt door zijn privéproblemen. Hans voelde zich niet gezien en gewaardeerd. Dit gevoel werd versterkt doordat hij het idee had dat hij werd ‘gestald’ bij een andere organisatie.

Tijdens de daaropvolgende gesprekken luistert de werkgever goed naar wat Hans te melden heeft. Ook maken Hans en de werkgever duidelijke afspraken voor de toekomst. Zo zegt de werkgever onder meer toe het gesprek aan te gaan met het re-integratiebureau. Ook besluiten ze om samen een nieuwe poging te doen om het tweede spoor goed in te richten. Voor Hans voelt deze uitkomst als een enorme opluchting.

handen schudden

"Tijdens de mediation laat de mediator beide partijen eerst vertellen wat hen dwarszit."

Conclusie 

Ook voor werkgevers is het van belang dat een re-integratie in het tweede spoor succesvol verloopt, al is het maar om een loonsanctie van het UWV te voorkomen. Dit betekent om te beginnen dat de beslissing om het tweede spoor in te gaan door beide partijen gedragen moet worden. Het is belangrijk dat er in deze fase geen conflicten meer sluimeren en de werknemer niet het gevoel heeft dat hij elders ‘gestald’ wordt. Mediation kan hiervoor een goede tool zijn.

Mediator in arbeidsconflicten

AK Advocaten heeft met Dimitri Kochx een deskundige MfN-geregistreerd mediator in huis. Dimitri heeft veel ervaring als mediator in arbeidsconflicten en wordt regelmatig ingeschakeld op advies van bedrijfsartsen.

De aanpak van Dimitri is voortvarend en doelgericht, met oog voor de belangen en emoties van de partijen. Hij dringt snel door tot de werkelijke reden voor het arbeidsconflict om vervolgens te zoeken naar een voor alle partijen bevredigende oplossing.

Wilt u een arbeidsconflict voorkomen, of oplossen? Of raadt de bedrijfsarts mediation aan? Neem dan contact op met Dimitri.

Over de blogger
Dimitri Kochx

Dimitri is sinds 1999 advocaat, vanaf 2002 bij AK Advocaten. Als Managing Partner vormt hij samen met Theo Quaijtaal het Dagelijks Bestuur van ons kantoor.

Meer artikelen van Dimitri Kochx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.