Arbeidsmediation in de praktijk: herstel van vertrouwen

06 sep 2022 Mediation Dimitri Kochx

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In een serie blogs vertel ik u meer over arbeidsmediation: wat is het, wat zijn de voors en tegens en hoe werkt het in de praktijk? Om die laatste vraag te beantwoorden neem ik u in dit blog mee in een praktijkvoorbeeld.

Spanning en een gebrek aan vertrouwen

Maaike werkt al enige tijd bij haar werkgever, een thuiszorginstelling. Tot volle tevredenheid van haar leidinggevende, die haar veel vrijheid geeft. Op enig moment komt er een nieuwe leidinggevende die nieuwe protocollen instelt. Hierdoor krijgt het hele team minder vrijheid, en Maaike dus ook. Dit leidt tot spanningen tussen Maaike en de nieuwe leidinggevende: Maaike voelt zich niet gewaardeerd en niet gehoord. Ook ervaart Maaike als gevolg van de afgenomen vrijheid minder plezier in haar werk.

Bijkomend probleem is dat Maaike op enig moment een COVID-19 besmetting oploopt, die resulteert in long COVID. Als gevolg hiervan geeft Maaike aan dat zij haar werkzaamheden, die fysiek inspannend zijn, niet meer kan uitvoeren. Door verschillende signalen twijfelt de leidinggevende echter aan de ernst van Maaikes klachten. Dit leidt tot extra spanningen; er dreigt een onwerkbare situatie. Hierop adviseert de bedrijfsarts beide partijen om een mediator in te schakelen.

Ik wil meer weten over mediation

De mediation

Tijdens de mediation laat de mediator beide partijen eerst vertellen wat hen dwarszit. Ook vraagt hij hen hoe beide partijen de situatie en de communicatie over en weer hebben ervaren.

Tijdens deze gesprekken blijkt dat Maaike en haar leidinggevende hun meningsverschil over de protocollen niet volledig opgelost krijgen. Maar doordat zij over en weer wel meer begrip hebben gekregen voor elkaars standpunten, geven zij beiden aan weer vertrouwen in de toekomst te hebben. Beide partijen willen de arbeidsrelatie graag voortzetten.

De oplossing voor het arbeidsconflict

Maaike en haar leidinggevende besluiten om een streep te zetten onder het verleden en alleen nog naar de toekomst te kijken. Daarvoor maken zij onder leiding van de mediator een set afspraken, die met toestemming van beide partijen in het personeelsdossier wordt opgenomen. Ook spreken zij af dat HR periodiek een vinger aan de pols zal houden en zal evalueren of de afspraken aan beide kanten worden nageleefd.

Inmiddels is Maaike weer volledig aan het werk en verloopt de samenwerking naar behoren.

handen schudden

"Tijdens de mediation laat de mediator beide partijen eerst vertellen wat hen dwarszit."

Mediator in arbeidsconflicten

AK Advocaten heeft met Dimitri Kochx een deskundige MfN-geregistreerd mediator in huis. Dimitri heeft veel ervaring als mediator in arbeidsconflicten en wordt regelmatig ingeschakeld op advies van bedrijfsartsen.

De aanpak van Dimitri is voortvarend en doelgericht. Met oog voor de belangen en emoties van de partijen. Hij dringt snel door tot de werkelijke reden voor het arbeidsconflict om vervolgens te zoeken naar een voor alle partijen bevredigende oplossing.

Wilt u een arbeidsconflict voorkomen of oplossen? Of raadt de bedrijfsarts mediation aan? Neem dan contact op met Dimitri.

Over de blogger
Dimitri Kochx

Dimitri is sinds 1999 advocaat, vanaf 2002 bij AK Advocaten. Als Managing Partner vormt hij samen met Theo Quaijtaal het Dagelijks Bestuur van ons kantoor.

Meer artikelen van Dimitri Kochx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.