Medische kunstfout of complicatie?

05 dec 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De laatste tijd is het weer volop in het nieuws: fouten in het ziekenhuis. Dit kan zowel een zogenaamde ‘medische kunstfout’ als een complicatie zijn. Wat is het verschil en hoe kunnen wij u hierin bijstaan?

Een complicatie of een medische kunstfout?

Gelukkig verloopt het grootste gedeelte van de medische behandelingen en operaties goed. Maar, er kan ook iets misgaan. Er kan een complicatie optreden of er kan een medische kunstfout worden gemaakt. De lijn tussen een complicatie en een medische fout is dun. Een complicatie kan optreden bij een ingreep en is niet verwijtbaar. Bij een medische kunstfout is er sprake van een verwijtbare tekortkoming van een arts.

Hoe gaan wij te werk?

Soms is het meteen duidelijk dat er sprake is van een medische kunstfout. Soms is het ook meteen duidelijk dat er sprake is van een complicatie. Heel vaak zit het daar echter tussenin.

Onderzoek medisch adviseur

Om te beoordelen of er sprake is van een medische kunstfout, schakelen wij één van onze medisch adviseurs in. Onze medisch adviseur heeft hiervoor het medisch dossier nodig. Op basis van de medische informatie beoordeelt onze medisch adviseur of er aanwijzingen zijn dat er onzorgvuldig is gehandeld door één of meerdere artsen ofwel dat er een verwijtbare fout is gemaakt. Onze medisch adviseur verricht een zogenoemd ‘medisch haalbaarheidsonderzoek’ en stelt een advies op. Is onze medisch adviseur van oordeel dat er niet onzorgvuldig door uw arts is gehandeld? Dan raden wij u af om verder te gaan met uw zaak. Onze medisch adviseur kan ook vinden dat er wel onzorgvuldig door uw arts is gehandeld. In dat geval zullen wij voor u de arts aansprakelijk stellen.

Schade

Als de aansprakelijkheid is erkend, moeten we vaststellen wat de (financiële en medische) gevolgen zijn van de medische kunstfout. Daarnaast moeten we de schade vaststellen. Uw schade wordt pas (gedeeltelijk) vergoed, als de aansprakelijkheid vaststaat.

Hulp nodig?

Het aantonen van medische kunstfouten en de daardoor geleden schade is erg ingewikkeld. U kunt zich daarom het beste laten helpen door een advocaat die gespecialiseerd is in medische kunstfouten. Wij hebben veel ervaring opgedaan met medische kunstfouten. Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u hulp nodig bij het verhalen van uw schade? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van mijn collega’s van de sectie letselschade. Fotocredits: Jacob Lund / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Eén reactie op “Medische kunstfout of complicatie?”

  1. Geachte mevr

    Ik ben met een rechtszaak tegen een tandartsenpraktijk bezig en ben gezien door een onafhankelijk deskundige.
    Hij spreekt over “er zou een medische kunstfout gemaakt kunnen zijn”

    Dit maakt het voor mij erg lastig om door te procederen.

    Kunt u mij vrijblijvend adviseren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.