Vliegramp Malaysia Airlines MH17

04 aug 2014 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De vliegramp in de Oekraïne is een tragedie. Er waren 195 Nederlanders aan boord van Malaysia Airlines MH17. Geen van hen heeft de ramp op 17 juli 2014 overleefd. De nabestaanden van de slachtoffers blijven achter met groot verdriet en veel vragen. Sommigen van hen zullen daarnaast geconfronteerd worden met (soms omvangrijke) kosten als gevolg van het overlijden van hun naaste(n).

Aansprakelijkheid

Bij vliegtuigongelukken bepalen internationale verdragen dat een vliegtuigmaatschappij als vervoerder de schade altijd in beginsel dient te vergoeden. De vliegtuigmaatschappij kan vervolgens de uitgekeerde letselschade vergoedingen claimen bij de partij die voor het ongeluk aansprakelijk is. De nabestaanden hoeven zodoende in beginsel geen ‘last’ te hebben van een eventuele discussie over de aansprakelijkheid. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de reisorganisatie aan te spreken voor een schadevergoeding. Bijvoorbeeld wanneer er sprake was van een zogenaamde pakketreis waarbij naast de vlucht, verblijf en/of een toeristische activiteit was geboekt.

Standaard schadevergoeding

Tot een maximum van ongeveer € 120.000,00 dient de vervoerder de schadeclaim van de nabestaanden in elk geval te voldoen. Dit is vastgelegd in het Verdrag van Montreal. Nederland en België maar ook Maleisië zijn bij dit verdrag aangesloten, zodat het verdrag van toepassing is op de ramp met MH17. Een letselschadeclaim kan worden ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. Schade die het maximum overstijgt zal in de praktijk door de aansprakelijke partij worden vergoed. Dit kan de vervoerder zijn, maar dat hoeft niet. Direct na een ramp is een vliegtuigmaatschappij verplicht om hulp te verlenen aan de nabestaanden. Dit betekent in financiële zin dat er onmiddellijk een bedrag ter beschikking wordt gesteld om te voorzien in de eerste kosten. Malaysia Airlines heeft aangekondigd de nabestaanden een voorschot te betalen van € 5.000,00.

Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking

Welke schade voor vergoeding in aanmerking komt, hangt af van welk recht van toepassing wordt verklaard. Naar Nederlands recht komen de uitvaartkosten en het gederfde levensonderhoud (bijvoorbeeld het wegvallen van inkomen en zorg in natura) voor vergoeding in aanmerking. De berekening van die schade is veelal complex en vereist deskundigheid van de belangenbehartiger. De schade door het verdriet als gevolg van het verlies van naasten kan naar Nederlands recht (nog) niet worden geclaimd. Indien door directe confrontatie met het ongeval psychisch letsel is ontstaan bij nabestaanden, is het soms mogelijk om daarvoor smartengeld te vorderen.

Snelle juridische actie is niet nodig

Het indienen van een schadeclaim zal waarschijnlijk niet het eerste zijn waar nabestaanden van de slachtoffers aan denken. Dit is begrijpelijk. Gelukkig is het ook niet nodig om op korte termijn een schadeclaim in te dienen. Nabestaanden van de slachtoffers hebben daarvoor twee jaar de tijd. Juridische stappen hoeven voorlopig dus nog niet te worden gezet.

Behartiging van de belangen van nabestaanden MH17

Vaak melden zich na een ramp direct ongevraagd allerlei letselschadedeskundigen voor juridisch advies. De letselschadeadvocaten van AK Advocaten zijn aangesloten bij de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). De LSA waarschuwt nabestaanden van slachtoffers voor buitenlandse advocaten die hoge schadevergoedingen beloven. Dergelijke beloftes pakken helaas niet altijd goed uit. Wij adviseren nabestaanden dan ook om niet in te gaan op de aangeboden diensten van buitenlandse advocaten. Een overhaaste beslissing is gelukkig niet nodig. Voor het indienen van een claim is immers twee jaar de tijd, zodat een nabestaande zich in alle rust goed kan laten informeren over de mogelijkheden om hun schade vergoed te krijgen. Neemt u bij vragen geheel vrijblijvend contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 076-5022080 of per e-mail via info@ak-advocaten.eu. Ook kunt u het contactformulier invullen dat u kunt vinden op onze website www.ak-advocaten.eu. Wij staan u persoonlijk graag verder te woord.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.