NAH in de praktijk

13 okt 2015 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

NAH: niet-aangeboren hersenletsel. Een term waarmee ik voordat ik me specialiseerde in het letselschaderecht weinig mee van doen had. Dacht ik. Maar NAH komt in de praktijk heel vaak voor, alleen zal niet voor iedereen duidelijk zijn wat er precies onder NAH wordt verstaan.

Wat is NAH dan?

NAH is - zoals de woorden zelf al zeggen - hersenletsel dat ontstaat ná de geboorte. Grofweg zijn hierin twee categorieën te onderscheiden: niet-traumatisch (intern) hersenletsel en traumatisch (extern) hersenletsel. Bij niet-traumatisch hersenletsel moet je denken aan bijvoorbeeld een beroerte, een hersentumor of een infectie. Het meest kenmerkende voorbeeld van traumatisch hersenletsel is hersenletsel dat ontstaat door een ongeval.

Hoe uit NAH zich?

Er is één ding wat zeker is voor wat betreft de gevolgen van NAH: NAH uit zich bij iedereen verschillend, geen enkel geval is hetzelfde. Daar komt nog bij dat iemand met NAH bijna altijd verschillende soorten klachten heeft en deze vaak niet goed te duiden zijn. Men kan klachten hebben op neurologisch, cognitief, emotioneel en psychiatrisch vlak. Hierbij kun je denken aan problemen met de concentratie, de coördinatie, het geheugen, et cetera. Ook kan het gedrag compleet veranderen. Iemand kan bijvoorbeeld stemmingsveranderingen hebben, moeite hebben met relativeren of totaal geen ‘rem’ meer hebben op zijn eigen gedrag.

Hoe om te gaan met NAH?

Het is niet te voorspellen hoe iemand “is” nadat de diagnose NAH is gesteld. Dat iemand - al dan niet tijdelijk - volstrekt niet meer lijkt op de oude, is iets waar je rekening mee moet houden. Iemand die altijd zeer sociaal en extravert was, kan door NAH een compleet tegenovergesteld persoon zijn geworden. Het is belangrijk dat je je realiseert dat dit te wijten is aan het opgelopen hersenletsel door – bijvoorbeeld – een verkeersongeval. Het helpt om een tandje terug te doen in de communicatie (indien mogelijk): rustig en duidelijk communiceren, niet teveel prikkels creëren en gespreksonderwerpen goed afbakenen.

NAH op de werkvloer

Stel dat een werknemer een ongeval overkomt en hij gediagnosticeerd wordt met (traumatisch) hersenletsel. Hoe kun je hier dan het beste mee omgaan? Op 24 september 2015 had ik hierover een studiebijeenkomst, georganiseerd door Arbeidsdeskundig Bureau Radar en Arbeids Psychologisch Advies (APA). Er werd verteld dat het met name van belang is dat er goed gecommuniceerd wordt over de verwachtingen over en weer. Het is immers geen kwestie van onwil, maar van onmacht. Energieverdeling, regelmaat en het voorkomen van stress zullen bijdragen aan een voorspoedige re-integratie.

NAH en schadevergoeding

Indien NAH is ontstaan door een ongeval en iemand is daarvoor aansprakelijk, dan heeft het slachtoffer in beginsel recht op schadevergoeding. Het (medisch) definiëren van de klachten die zijn ontstaan door het NAH is vaak lastig. Daardoor is het soms moeilijk om deze klachten te linken aan het ongeval (in juridische termen: het causale verband aantonen). De definitieve schadeafwikkeling in dit soort zaken neemt dan ook al gauw enkele jaren in beslag.

Heb je hierover vragen? Wij helpen je graag!

Fotocredits: Fotolia

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.