Nieuw huwelijksvermogensrecht in aantocht

28 nov 2017 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
AK bestaat dit jaar 35 jaar. 2017 is daarmee een jaar waarin wij terugblikken op de oprichting van kantoor en de ontwikkelingen die het door de jaren heen heeft doorgemaakt, maar ook een jaar waarin wij vooruitkijken. Zo komt er binnen het familierecht in 2018 een belangrijke verandering aan. Het basisstelsel, dat al sinds 1838 bestaat, gaat op de schop: per 1 januari 2018 wordt de wettelijke gemeenschap van goederen ingeperkt. Wij merken in de praktijk dat onze klanten benieuwd zijn naar de wijzigingen. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Waarop is de nieuwe wet van toepassing?

De nieuwe wet is alleen van toepassing op gemeenschappen van goederen die ontstaan nĂ¡ inwerkingtreding van de wetswijziging. Dus trouwt u na 1 januari 2018, of verandert u na deze datum uw huwelijkse voorwaarden in een gemeenschap van goederen? Dan valt u onder de nieuwe regeling.

Wat verandert er als u gaat trouwen?

Al het vermogen dat u voor het aangaan van het huwelijk al had, blijft van u. Dit vermogen valt niet in de gemeenschap van goederen. U hoeft het bij scheiding dus ook niet te delen. Hetzelfde geldt voor schulden die u al voor het huwelijk had. Deze blijven voor rekening van degene die de schuld is aangegaan. De gemeenschap van goederen wordt beperkt tot datgene dat de echtgenoten tijdens het huwelijk verkrijgen. Hierop bestaat wel een aantal uitzonderingen (zie hierna).

Wat valt straks niet meer in de gemeenschap?

  • Erfenissen en schenkingen, zowel voor als tijdens het huwelijk ontvangen. Een uitsluitingsclausule is dus niet langer nodig.
  • Bezittingen die beide partners voor het huwelijk al bezaten, met uitzondering van bezittingen die al gezamenlijk eigendom waren (bijvoorbeeld een gezamenlijke woning).
  • Schulden die beide partners voor het huwelijk hadden, met uitzondering van gezamenlijke schulden (bijvoorbeeld een hypotheek op beider naam).

Kan ik mijn huwelijksvermogensregime ook anders regelen?

Ja, ook vanaf 2018 blijft het mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te maken. Daarbij kan bijvoorbeeld iedere gemeenschap van goederen worden uitgesloten, of juist een algehele gemeenschap van goederen worden overeengekomen.

Toekomst

Vanaf 2018 gaan wij alweer gaan aftellen naar het 40-jarig bestaan van AK. 2018 wordt in ieder geval een mooi jaar, waarin er in het familierecht veel gaat veranderen. Dat geldt echter niet voor onze sectie Familierecht. Vanzelfsprekend kunt u ook in 2018 bij ons terecht met al uw vragen. Daarnaast bent u welkom op ons gratis inloopspreekuur (iedere vrijdagochtend van 09.00 uur tot 10.00 uur op ons kantoor aan de Bredaseweg 161 in Etten-Leur). Fotocredits: Jacob Lund / Fotolia

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen - Familierechtadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.