Nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte

05 okt 2020 Omgevingsrecht Renata Königel

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Het verhuren van een woning als vakantiewoning, bijvoorbeeld via Airbnb, is populair. Verhuren van een woning als vakantiewoning mag echter niet zomaar. Hiervoor is op grond van de Huisvestingswet een onttrekkingsvergunning vereist. De nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte (Wtvw) wijzigt de Huisvestingswet. De Wtvw is op 22 september 2020 door de Tweede Kamer aangenomen en zal naar verwachting op 1 januari 2021 in werking treden. Wat verandert er met de komst van de Wtvw?

Registratieverplichting

De Wtvw biedt gemeenten de mogelijkheid een registratieverplichting voor verhuurders in hun huisvestingsverordening op te nemen. Verhuurders moeten zich eenmalig registreren en krijgen een registratienummer. Het registratienummer moet bij elke aanbieding van de woonruimte worden vermeld. Niet alleen op sites als Airbnb, Booking.com e.d., maar ook als bijvoorbeeld een briefje wordt opgehangen in de supermarkt.

Door deze registratieverplichting krijgen gemeenten inzicht in de adressen die verhuurd worden en de gegevens van de aanbieder. Gemeentes kunnen zo toeristenbelasting heffen, sneller optreden bij overlast en waar nodig handhaven. Bijvoorbeeld bij strijd met het bestemmingsplan, de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit, e.d. Als de verhuur van uw woning als vakantiewoning in strijd is met het bestemmingsplan, kan een omgevingsvergunning nodig zijn om hiervan af te mogen wijken.

Nachtencriterium, meld- en vergunningplicht

De Wtvw biedt gemeenten ook de mogelijkheid in hun huisvestingsverordening te bepalen hoeveel nachten per jaar een woonruimte als vakantiewoning verhuurd mag worden (nachtencriterium). Verder kent de Wtvw de mogelijkheid een meld- en / of vergunningplicht in de huisvestingsverordening op te nemen. Dat kan als dit noodzakelijk is voor de leefbaarheid in de omgeving of om schaarste op de woningmarkt te voorkomen. Door de meldplicht moet elke verhuur van woonruimte worden gemeld. En met de vergunningplicht kunnen gemeenten voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld het centrum, een maximumaantal vergunningen uitgeven.

Afsluiting

Op 29 januari 2020 heeft de Raad van State in een uitspraak geoordeeld dat gemeenten onder de huidige wetgeving geen meldplicht mogen toepassen. Dit blijft zo totdat de Wtvw in werking is getreden. Het is afwachten welk instrumentarium gemeenten na de inwerkingtreding van de Wtvw in hun huisvestingsverordening zullen opnemen. Dit kan per gemeente verschillen.

Heeft u vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!

Over de blogger
Renata Konigel

Renata heeft jarenlang als jurist bij verschillende Brabantse gemeenten gewerkt. Hierdoor heeft zij veel kennis van de gemeentelijke organisatie en regels. In 2013 heeft Renata de overstap naar de advocatuur gemaakt.

Meer artikelen van Renata Konigel
Renata Königel-de Pijper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.