Onderlinge aansprakelijkheid bij zzp’ers

13 apr 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Mijn vriend is schilder en werkt als zzp’er. Enige maanden geleden kreeg hij de opdracht om een groot monumentaal pand in Dordrecht te schilderen. Om de klus te klaren, heeft hij een andere schilder ingehuurd die ook zzp’er is. Hij had de klus niet alleen kunnen uitvoeren. Stel dat de zzp’er die mijn vriend heeft ingehuurd van de steiger valt en daardoor ernstig letsel oploopt. Of de door mijn vriend ingehuurde zzp’er maakt een fout waardoor schade ontstaat. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid bij letsel

Het is belangrijk om je te realiseren dat je als zzp’er in sommige situaties toch opdraait voor de schade van de door jou ingehuurde zzp’er. Of er sprake is van onderlinge aansprakelijkheid hangt af van allerlei omstandigheden. Van belang is of de ingehuurde zzp’er voor zijn veiligheid (mede) afhankelijk is van de zzp’er voor wie hij zijn werkzaamheden verricht. Stel, mijn vriend plaatst de steiger niet volgens de veiligheidsvoorschriften. Wanneer de ingehuurde zzp’er hierdoor van de steiger valt, is het goed mogelijk dat mijn vriend aansprakelijk is voor de schade als gevolg van het ongeluk.

Aansprakelijkheid voor fouten

Een zzp’er is tevens aansprakelijk voor eventuele fouten van de door hem ingehuurde zzp’er. Als opdrachtnemer ben je namelijk aansprakelijk voor de schade die ontstaat door toedoen van jouw hulppersonen. Met andere woorden: als de door mijn vriend ingehuurde zzp’er een pot verf omgooit over de gevel, zal mijn vriend opdraaien voor de reinigingskosten van de gevel.

Verzeker je voor onderlinge aansprakelijkheid

Zzp’ers werken in principe voor zichzelf. Dit betekent echter niet dat zzp’ers in alle gevallen aansprakelijk zijn voor hun eigen schade. Ze kunnen ook aansprakelijk zijn voor de (letsel)schade die de door hen ingehuurde zzp’er lijdt na een ongeluk tijdens het verrichten van een klus. Daarnaast kan je aansprakelijk worden gesteld door jouw opdrachtgever voor fouten die door de door jou ingehuurde zzp’er zijn gemaakt. Het is daarom verstandig om als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die deze risico’s dekt. Als je aansprakelijk bent, hoef je de schade dan in ieder geval niet uit eigen zak te betalen. Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid na een ongeluk, kan je altijd contact met ons opnemen.

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.