10 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon
De ontwikkelingen bij Vitesse vond ik een aanleiding om een nieuwe serie blog te schrijven over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). In deze serie zal ik verschillende instrumenten van de WHOA bespreken, die bedrijven kunnen helpen bij financiële herstructureringen.
De WHOA, afgekort voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord, is een wet die bedoeld is om bedrijven in financiële moeilijkheden te helpen. Met de WHOA kunnen bedrijven een akkoord sluiten met hun schuldeisers en aandeelhouders om zo hun schulden te herstructureren en een faillissement te voorkomen.
Gedurende deze blogreeks zullen we verschillende instrumenten van de WHOA behandelen. Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die aan bod zullen komen:
Het homologatie akkoord is een overeenkomst tussen een schuldenaar en zijn schuldeisers, die door de rechtbank kan worden bekrachtigd. Dit akkoord biedt een gestructureerde manier om schulden te herstructureren.
De herstructureringsdeskundige is een onafhankelijke expert die wordt aangesteld om het herstructureringsproces te begeleiden. Een observator kan worden aangesteld om toezicht te houden op het proces.
Een afkoelingsperiode is een tijdelijke bevriezing van verhaalsacties van schuldeisers, waardoor de schuldenaar de ruimte krijgt om een akkoord te bereiken.
Dit zijn handelingen die de rechten van schuldeisers benadelen en die achteraf door de rechter kunnen worden vernietigd.
Verrekening is het tegen elkaar wegstrepen van vorderingen tussen een schuldenaar en zijn schuldeisers.
Een aspectenverzoek is een verzoek aan de rechtbank om bepaalde aspecten van het herstructureringsproces te behandelen.
De WHOA biedt de mogelijkheid om lopende overeenkomsten te wijzigen of te beëindigen als onderdeel van het herstructureringsproces.
In elk blog zullen we een van deze instrumenten in detail bespreken, met voorbeelden en praktische tips. Ons doel is om complexe juridische concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen, zodat bedrijven en ondernemers de WHOA effectief kunnen gebruiken.
Wil je meer weten over de WHOA en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Blijf dan onze blogreeks volgen! In het volgende blog, blog 1 uit deze reeks, duiken we dieper in het Homologatie Akkoord en leggen we uit hoe het werkt.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je meer weten over de WHOA? Neem direct contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag verder. En wil je helemaal op de hoogte zijn en blijven over de ontwikkelingen rondom ondernemingsrecht en de WHOA? Meld je dan aan voor onze gratis lezing op 6 juni 2024!
Bekijk alle beschikbare artikelen uit de zevendelige blogreeks over de WHOA, geschreven door Erik van Loon.
Bij AK Advocaten staat Erik van Loon bekend als een strategisch denker die de grote lijnen uitzet voor zijn cliënten. Met een focus op familiebedrijven, begrijpt Erik de unieke dynamiek en cultuur die deze ondernemingen kenmerken.
Meer artikelen van Erik van Loon
In hoeverre zijn de schuldeisers beschermt voor betaling van goederen/diensten die tijdens de WHOA periode worden geleverd?