IV – Blogserie Déjà vu Interiors en haar openstaande facturen: conservatoir beslag

25 aug 2022 Ondernemingsrecht Yannick Willems

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Zoals ik in het vorige blog al schreef, willen Daan en Julia het er niet bij laten zitten en informeren zijn bij hun advocaat naar de mogelijkheden om een procedure te starten.

Ik wil meer weten over het incassotraject

Daan en Julia leggen eerst beslag de (beleggings)rekening van James

Vooral Daan, die aanvankelijk ook al wat argwaan had over het plotse ontslag van Sophie, begrijpt niet hoe het kan dat de betalingsregeling niet wordt nagekomen. James vertelde Daan tijdens het bouwen van de kledingkast namelijk dat hij een rijkelijk gevulde beleggingsrekening aanhield, waarop hij naar eigen zeggen prima rendement behaalde. Alvorens een gerechtelijke procedure te starten, stelt Daan daarom voor om op die rekening alvast beslag te leggen. Dan kan James die rekening in ieder geval tijdens de gerechtelijke procedure niet snel leeg halen. Zo gezegd zo gedaan, want nadat de advocaat daartoe een verzoek heeft ingediend bij de rechtbank, toestemming van de rechter werd verkregen, wordt door de gerechtsdeurwaarder zogenaamd ‘conservatoir beslag’ gelegd op de beleggingsrekening van James.

Eisen verzoek beslag leggen

In dat verzoek dient de advocaat van Daan en Julia de gang van zaken uiteen te zetten en te motiveren waarom zij een vordering hebben op James en Sophie.

Daarnaast dient de advocaat aan te geven op welk bedrag Daan en Julia menen aanspraak te kunnen maken. Ook het beslagobject dient te worden vermeld. In het geval van Daan en Julia zal de advocaat hebben opgenomen dat beslag moet worden gelegd onder de bank waar James zijn (beleggings)rekening houdt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een beslag onder een auto, hoeft de advocaat bij het beslag onder de (beleggings)rekening van James niet aan te tonen dat er vrees bestaat dat James deze rekening zal ‘leegtrekken’.

incassotraject ak

''Op het moment dat facturen onbetaald blijven, komen de specialisten van AK Advocaten graag voor u in actie.''

Afwachten of het beslag doel treft

Of de door James genoemde rendementen inderdaad zijn behaald moet nog blijken, want de bank moet nog berichten of dat het beslag ook dat werkelijk iets heeft opgeleverd. Of in de woorden van hun advocaat: ‘of het beslag doel trof’. Dat bericht kan helaas niet worden afgewacht, omdat op zeer korte termijn de gerechtelijke procedure dient te worden gestart, zo hield hun advocaat Daan en Julia voor. Vaak wordt daarbij een termijn van 14 dagen gehanteerd.

Vervolg?

In de volgende blog zal ik ingaan op hoe een gerechtelijke procedure dient te worden gestart.

Wilt u direct meer weten over het incassotraject van AK of heeft u andere vragen met betrekking tot ondernemingsrecht? Neem direct contact op. Wij helpen u graag!

Lees het volgende blog

Over de blogger
Yannick Willems

Yannick is gespecialiseerd in het vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij heeft ervaring met het opzetten van samenwerkingen en ondernemingen, maar houdt zich ook bezig met conflicten binnen ondernemingen.

Meer artikelen van Yannick Willems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.