V – Blogserie Déjà vu Interiors en haar openstaande facturen: gerechtelijke stappen

25 aug 2022 Ondernemingsrecht Yannick Willems

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In het vierde blog van deze serie schreef ik dat namens Daan en Julia conservatoir beslag werd gelegd onder de (beleggings)rekening van James. Naar het beslag is gelegd dient binnen 14 dagen en gerechtelijke procedure te worden gestart. Een dergelijke procedure wordt gestart door het uitbrengen en laten betekenen van zogenoemde ‘dagvaarding’ aan James en Sophie door een gerechtsdeurwaarder.

Ik wil meer weten over het incassotraject

Daan en Julia starten een gerechtelijke procedure

In die dagvaarding wordt, als Daan en Julia het goed begrijpen, opgenomen dat zij recht hebben op betaling en Sophie en James daartoe zijn gehouden.

In die dagvaarding worden naast de bedrijfsnaam van Daan en Julia ook James en Sophie genoemd. Verder lijkt de dagvaarding een herhaling te bevatten van de feiten en omstandigheden zoals die ook al in het verzoekschrift werden genoemd. Ook zien Daan en Julia de juridische grondslag waarop hun vorderingen zijn gebaseerd terug in het concept.

Het doet Daan en Julia daarnaast deugd om te zien dat zij de kosten die zij hebben gemaakt voor het leggen van conservatoir beslag (gedeeltelijk) op James en Sophie kunnen verhalen. Althans, zij daartoe een poging zullen doen.

Wat hen bij de bestudering van de concept dagvaarding verder opvalt, is dat niet langer de voorzieningenrechter wordt genoemd, maar de kantonrechter wordt genoemd als de bevoegde rechter. De reden daarvoor is volgens de advocaat van Daan en Julia, dat de vorderingen die zij hebben op James en Sophie lager zijn dan € 25.000, zodat de kantonrechter bevoegd is.

‘Proceskostenveroordeling’?

Het valt Julia daarnaast vooral op dat onder het kopje ‘petitum’ is opgenomen, dat James en Sophie ook worden veroordeeld in de proceskosten. Zij vraagt zich af wat de hoogte van deze proceskostenveroordeling is.

Hun advocaat geeft daarop aan dat de hoogte van de proceskostenveroordeling wordt vastgesteld aan de hand van een staffel en afhankelijk is van het aantal (proces)handelingen. Hij houdt hen daarnaast voor dat deze proceskostenveroordeling lager zal zijn dan de door hem gestuurde declaraties.

Daan en Julia zijn akkoord met het door hun advocaat toegestuurde concept en kort daarna gaat een gerechtsdeurwaarder bij James en Sophie langs om deze dagvaarding aan hen te betekenen.

incassotraject ak

''Op het moment dat facturen onbetaald blijven, komen de specialisten van AK Advocaten graag voor u in actie.''

Sophie en James nemen deel aan de gerechtelijke procedure

Enkele weken later worden Daan en Julia gebeld door hun advocaat, die hen mededeelde dat Sophie en James bij de rechtbank kenbaar hebben gemaakt, dat zij wensen deel te nemen aan de door Daan en Julia gestarte procedure en dat zij binnen een aantal weken een inhoudelijke reactie op de dagvaarding zullen geven.

Geheel boven verwachting volgt dit keer wel tijdig een inhoudelijke reactie van de zijde van James en Sophie. In deze reactie getiteld ‘conclusie van antwoord’ stellen James en Sofie zich op het standpunt, dat zij tevreden zijn over de door Déjà vu Interiors verrichte werkzaamheden, dat zij wel willen betalen, maar dat zij niet in staat zijn om te betalen.

De rechter ziet zich daarom genoodzaakt om een zogenaamde ‘mondelinge behandeling’ in te plannen en informeert bij partijen naar mogelijke verhinderdata. Uiteindelijk wordt een geschikte datum gevonden. Helaas ligt deze datum enkele maanden in de toekomst.

Vervolg?

Bent u benieuwd naar de mondelinge behandeling? Dat kunt u lezen in het volgende blog.

Wilt u direct meer weten over het incassotraject van AK of heeft u andere vragen met betrekking tot ondernemingsrecht? Neem direct contact op. Wij helpen u graag!

Lees het volgende blog

Over de blogger
Yannick Willems

Yannick is gespecialiseerd in het vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij heeft ervaring met het opzetten van samenwerkingen en ondernemingen, maar houdt zich ook bezig met conflicten binnen ondernemingen.

Meer artikelen van Yannick Willems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.